Pulpety z kaszy jaglanej – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 285 g ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 1 marchewka,
- 10 g suszonej bazylii,
- 10 ml oleju,
- 1 jajko,
- 100 ml wody,
- 80 g bułki tartej,
- 3 g soli,
- 10 g nieaktywnych płatków drożdżowych albo 20 g startego parmezanu,
- Do obtoczenia: 50 g bułki tartej.
Jak zrobić pulpety z kaszy jaglanej?
Przygotowanie:
- Piekarnik należy rozgrzać do 180° Celsjusza.
- Cebulę trzeba umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, a marchewkę zetrzeć na grubych oczkach.
- Warzywa należy przesmażyć na oleju z suszoną bazylią.
- W robocie kuchennym lub przy pomocy blendera manualnego trzeba zmiksować na gładką masę ugotowaną kaszę jaglaną z warzywami.
- Następnie trzeba dolać powoli wodę.
- W szerokiej misce trzeba połączyć masę jaglaną z bułką tartą, solą, płatkami drożdżowymi lub parmezanem. Masę na pulpety z kaszy jaglanej trzeba odstawić na 5 minut i połączyć z jajkiem.
- Zwilżonymi wodą dłońmi należy formować pulpety i obtaczać w bułce tartej.
- Pulpety z kaszy jaglanej należy układać równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Danie należy piec przez 35-40 minut w piekarniku.
Czytaj także:
Proste kotlety z soczewicy z piekarnika. Odkryj przepis na aromatyczne danie
Soczewica to roślina strączkowa, która gwałtownie się gotuje, a w kuchni roślinnej jest istotnym źródłem białka. Masę na kotlety z soczewicy można połączyć z ulubionymi warzywami, aby najmłodsi domownicy…
Sposób podania
Pulpety z kaszy jaglanej świetnie smakują podane z kremowym sosem. Upieczone pulpety, mogą być gotowane w sosie koperkowym albo podane w towarzystwie sosu pieczarkowego. Pulpety z kaszy jaglanej z piekarnika można także serwować z tradycyjnym sosem pomidorowym.
Przyprawy do pulpetów
Domowe pulpety z kaszy jaglanej można także doprawić bardziej wyrazistymi w smaku przyprawami. Świetnie sprawdzi się podsmażony z cebulą mielony kmin rzymski, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta kurkumy, a choćby suszone płatki chili. Jako przyprawę nadającą pulpetom smak umami można stosować suszone pomidory.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: