Wegańskie pączki na tłusty czwartek. Najlepszy przepis na smażone pączki dla wegan i nie tylko. Bez jajek, masła i mleka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Wegańskie pączki z dżemem i cukrem pudrem to świetny pomysł na tłusty czwartek. Nie mają jajek, mleka krowiego ani masła. Smakiem dorównują jednak tradycyjnym, karnawałowym przysmakom. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis na wegańskie pączki.

Przepis na wegańskie pączki

czas przygotowania: ok. 2 godzin
porcja: na 15 pączków
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, np. pełnoziarnistej,
  • 40 g drożdży,
  • 3 łyżki cukru zwykłego lub waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 300 ml ciepłej wody lub mleka roślinnego,
  • 30 g oleju roślinnego np. kokosowego, rzepakowego,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 2 łyżki alkoholu np. spirytusu,
  • powidła lub dżem,
  • cukier puder do dekoracji.

Zobacz także: Przepisy na wegański obiad, kolację i śniadanie. Pomysły na proste dania

Jak zrobić wegańskie pączki?

  1. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne.
  2. Do miski przesiej mąkę, zrób w niej zagłębienie i wlej drożdże. Odstaw na 10 minut.
  3. Dodaj pozostałe składniki: resztę cukru, szczyptę soli, alkohol, olej i wodę lub mleko roślinne.
  4. Zagnieć ciasto.
  5. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  6. Ciasto podziel na równe porcje, uformuj z nich okrągłe pączki. Odstaw na 10 minut.
  7. Rozgrzej olej i smaż pączki z obu stron, przez około 5 minut.
  8. Gotowe pączki nadziej powidłami lub dżemem i obtocz w cukrze pudrze.

Wegańskie pączki na tłusty czwartek. Najlepszy przepis na sm...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału