Wegański grill – kreatywność na talerzu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Wegańskie jedzenie z grilla - Pyszności; Foto Canva.com


Co zrobić, by dania z grilla na majówkę były nie tylko smaczne, ale również zdrowe? Świetnym rozwiązaniem będzie tu wegański grill. Ograniczenie ilości tłuszczu, brak mięsa i wiele różnorodnych potraw – tak może wyglądać twoja przygoda, jeżeli wybierzesz wegańskie grillowanie. Dlaczego warto zdecydować się właśnie na tę opcję i jakie wegańskie dania z grilla przygotować?

Na samym wstępie warto zaznaczyć, iż grill to nie tylko smażenie mięsa i wykorzystanie rozmaitych marynat, ale również możliwość przygotowania zdrowych, smacznych posiłków. W tym przypadku, warto wziąć pod uwagę dania wegańskie z grilla. Można je wypróbować choćby wtedy, gdy na co dzień jesz mięso. Taka alternatywa na pewno ci nie zaszkodzi. Wręcz przeciwnie – wpłynie pozytywnie na twoje zdrowie. Wege grill jest dużo zdrowszy i pozwoli ci odkryć zupełnie nowe smaki, których do tej pory nie znałeś.

Dlaczego warto zdecydować się na wegański grill?

Grill dla wegan to samo zdrowie i cała paleta smaku. Mniej tłuszczu i mniej szkodliwych substancji – to w dużej mierze powinno cię zachęcić do tego, by poznać potrawy wegańskie na grilla. Będą odpowiednie dla dzieci, osób starszych czy tych, będących na diecie. Przygoda z takimi daniami może być naprawdę smaczna. Czy wiesz, iż zjadając 200 g kiełbasy z grilla dostarczasz swojemu organizmowi 100 razy więcej rakotwórczych substancji, niż podczas wypalania paczki papierosów dziennie? Wegański grill będzie tu świetną alternatywą.

Wegańskie jedzenie z grilla, fot. Canva

Aby jeszcze bardziej przekonać cię do wegańskiego jedzenia z grilla, postanowiliśmy zaprezentować trzy inspiracje i przepisy na dania wegańskie z grilla. Świetnie sprawdzą się na każdą okazję. Na pewno będzie smacznie i zdrowo. To jak? Dałeś się przekonać?

Sprawdź też: Robert Makłowicz mówi, jak grillować. najważniejsze jest ułożenie węgla

Brokuł z grilla z dipem jogurtowo-koperkowym

Jeśli mają to być wegańskie dania na grilla to świetnie sprawdzą się tu popularne warzywa na grilla. Podczas zakupów, warto jest zdecydować się na brokuła, którego możesz ugrillować w naprawdę interesujący sposób. Jego smak zachwyci każdego biesiadnika.

Składniki:

  • około 500 g brokułów
  • pół pęczka koperku
  • 150 g wegańskiego jogurtu kokosowego
  • ząbek czosnku
  • łyżka syropu z agawy lub syrop klonowy
  • olej rzepakowy
  • łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego
  • sól i pieprz do smaku.

Brokuł smażony, czyli wegański grill, fot. Canva

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój brokuła na mniejsze części i odetnij grube, zdrewniałe końcówki.
  2. Zagotuj w garnku 2 litry wody z odrobiną soli. Wrzuć brokuły i gotuj przez około 5 minut aż zmiękną.
  3. Kolejny krok to przygotowanie jogurtowego dipu. Połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Wyjmij brokuły z wody, osusz je ręcznikiem papierowym i delikatnie polej olejem rzepakowym.
  5. Rozpal grilla, wrzuć brokuły na rozgrzany ruszt i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Staraj się nie zamykać pokrywy, bo brokuły są już miękkie.
  6. Podaj je z przygotowanym dipem. Smacznego!

Wegańska sałatka na grilla – dodatek do wielu dań

Jeśli ma być smacznie, zdrowo i jednocześnie kolorowo, to warto pokusić się o przygotowanie wegańskiej sałatki na grilla. Dzięki niej, nie tylko wegański grill będzie w pełni udany. Ty i twoi goście będziecie się nią zajadać ze smakiem.

Składniki:

  • garść rukoli
  • 2 młode cukinie
  • 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • brzoskwinia
  • pęczek grubego szczypiorku
  • płaska łyżeczka curry
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól himalajska i świeżo mielony pieprz.

Wegańska sałatka na grilla na talerzu, fot. Canva

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ze sobą olej rzepakowy, curry oraz sól i pieprz.
  2. Wsyp kuskus do miseczki, dodaj sól i zalej wrzącą wodą. Przykryj i odstaw na kilka minut. Wymieszaj sklejone ziarenka widelcem.
  3. Pokrój cukinię w plasterki o jednakowej grubości. Posmaruj je niewielką ilością oleju i soli. Grilluj je na ruszcie lub na tacce aż uzyskają złoty kolor.
  4. Przekrój na pół brzoskwinię, usuń pestkę i pokrój w półksiężyce. Ułóż je na tacce do grillowania i podsmażaj, aż uzyskają rumiany kolor.
  5. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Szczypiorek posiekaj.
  6. Połącz kuskus z sosem i wyłóż na półmisek naprzemiennie z rukolą, cukinią, brzoskwiniami i pomidorami. Posyp wszystko szczypiorkiem. Smacznego!

Wegański grill w wyjątkowej postaci – „skrzydełka” z kalafiora

Na większości grillowych spotkań smaży się głównie skrzydełka z kurczaka. A gdyby tak przygotować „skrzydełka” z kalafiora. To wegańskie danie na grilla zachwyca pod każdym względem. Przekonaj się sam!

Składniki:

  • szklanka mąki z ciecierzycy
  • główka kalafiora
  • 2,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • nieco ponad szklanka wody lub mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • kilka garści płatków kukurydzianych
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz.

Skrzydełka z kalafiora w misce, fot. kadr z materiału na kanale YouTube AllrecipesPL

Sposób przygotowania:

  1. Obierz kalafiora z liści i ponacinaj główki na kawałki średniej wielkości. Ugotuj kawałki do stopnia al dente – w lekko osolonej wodzie lub na parze.
  2. Połącz przyprawy z mąką z ciecierzycy, dodaj wodę i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Odstaw na kilka chwil.
  3. Przesyp płatki kukurydziane do szerokiej i płaskiej miski i rozgnieć je, by pokruszyły się na możliwie najmniejsze kawałki.
  4. Panieruj kawałki kalafiora w cieście i następnie w płatkach kukurydzianych.
  5. Rozgrzej grilla, a skrzydełka z kalafiora umieść na aluminiowej tacce.
  6. Piecz przez około 10-15 minut, aż będą chrupiące i złociste. Smacznego!

Co powiesz na krem z cukinii? To świetny pomysł na obiad. Przepis znajdziesz na naszym wideo:

Idź do oryginalnego materiału