Wciąż chętnie kupujemy je w sklepach. Po cichu niszczą stawy i nasilają ból

kobieta.interia.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Po pięćdziesiątce stawy zaczynają powoli odmawiać posłuszeństwa


Z przewlekłym bólem stawów walczy w Polsce ponad 7 milionów osób. Najczęstszą przyczyną dolegliwości jest choroba zwyrodnieniowa, której ryzyko wystąpienia zwiększa się wraz z wiekiem. Nadwaga, otyłość, nadmierne obciążenia stawów, osłabienie mięśni i urazy to czynniki, które są najczęstszymi powodami choroby. Zdarza się jednak, iż nieświadomie niszczymy stawy na własne życzenie poprzez nieodpowiednią dietę. Zdaniem ekspertów niektóre popularne produkty spożywcze zaburzają wchłanianie wapnia, nasilają stany zapalne w stawach i zmniejszają ilość wytwarzanej chrząstki stawowej. Sprawdź, jakiej żywności w sklepach lepiej unikać.
Idź do oryginalnego materiału