Przepisów na rosół jest mnóstwo. Jedni przygotowują go na drobiu, inni zaś używają wielu rodzajów mięs. Smaku dopełniają warzywa między innymi seler, cebula, marchew i pietruszka oraz przyprawy: sól, liście laurowe i ziele angielskie. Każda gospodyni na własną recepturę na przygotowania tego dania, ale w niektórych częściach kraju rosół je się nieco inaczej.
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Gdzie je się rosół z ziemniakami? "Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne"
Rosół powinien być klarowny i aromatyczny. Większość Polaków je tę potrawę z makaronem, ale nie wszędzie tak jest. Mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego i Śląska Opolskiego oraz niektórych regionów Podkarpacia jadają rosół z ziemniakami.
Rosół z ziemniakami wzbudza wiele kontrowersji. Jedni go uwielbiają, inni wręcz przeciwnie. Fot. MOs810 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0
W sprawie postanowił wypowiedzieć się uwielbiany przez Polaków dziennikarz kulinarny, Robert Makłowicz. - Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - powiedział.
Jak przechować rosół? Zrób jedną rzecz, a postoi choćby tydzień
Rosół może być bazą dla innych zup, ale by tak się stało, należy zadbać o odpowiednie przechowywanie. Zanim włożymy go do lodówki, powinien przestygnąć, a zachowa świeżość przez co najmniej trzy dni. jeżeli chcemy, by postał dłużej, należy odcedzić go z warzyw i mięsa. Pozbawiony tych składników będzie zdatny do spożycia choćby przez tydzień. Wywar można też zawekować w słoiki, a wówczas będziemy mogli wyciągnąć go w każdej chwili i użyć jako bazę do innych potraw. Należy go odcedzić, schłodzić i przelać do pojemników lub strunowych woreczków. W takiej formie może leżeć w zamrażarce choćby pół roku. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.