Kto powiedział, iż jajka na Wielkanoc zawsze muszą być podane w takiej samej formie? jeżeli skupimy się na samym produkcie, a nie konwenansach, zrozumiemy jedną, prostą rzecz: pasta jajeczna będzie pasowała na stół wielkanocny równie dobrze, jak jajka faszerowane. A żeby posmakowała wszystkim, warto ją przygotować tak, jak robi to Ania Starmach.
Nie jesteśmy w stanie zliczyć tego, ile już razy wyrażaliśmy podziw dla przepisów Ani Starmach, ale — wybaczcie — musimy zrobić to ponownie. Bezpretensjonalne, pyszne, proste, naturalne: można by tak wymieniać naprawdę w nieskończoność. Chociaż z chęcią byśmy to zrobili, musimy się jednak powstrzymać, by przekazać ci recepturę Ani na smakowitą pastę jajeczną, którą ta znana kucharka przygotowuje m.in. z rzodkiewkami i musztardą.
Ania Starmach i jej pasta jajeczna – Pyszności; foto: Canva
Zanim jednak przejdziemy do meritum, chcemy jeszcze zaznaczyć, iż ta pasta jajeczna będzie wprost idealnym dodatkiem na stole wielkanocnym. Chyba nie ma bardziej oczywistego przepisu z użyciem jajek, a mimo to — czy ktoś już na to wpadł? My czujemy teraz, jakby jakaś niesamowita, odwieczna tajemnica została właśnie rozwikłana, a jej szczegóły zostały ujawnione światu. I już wiemy, co w tym roku będzie na naszych śniadaniach wielkanocnych zajmowało miejscu tuż obok żurku i jajek faszerowanych.
Ania Starmach i jej idealna pasta jajeczna na Wielkanoc
Składniki:
- 5 jajek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 22 lub 18 proc.
- 10 rzodkiewek
- 2 pęczki szczypiorku
- łyżeczka ostrej musztardy
- pęczek cebulki dymki
- sól, pieprz
Pasta jajeczna według Ani Starmach – Pyszności; foto: Canva
Sposób przygotowania:
- Jajka umieść w garnuszku i zalej je zimną wodą. Nastaw małą moc palnika. Od momentu, w którym woda zacznie się gotować, trzymaj jajka w wodzie jeszcze 10 minut. Po tym czasie odcedź je i ponownie zalej zimną wodą, by zahamować proces gotowania.
- Ostudzone jajka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki lub posiekaj. Połącz je w misce z majonezem, musztardą i śmietaną. Dodaj drobno posiekany szczypiorek i cebulkę oraz dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
- Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na kromkach świeżego chleba. W tym miejscu Ania Starmach dokłada jeszcze wisienkę na torcie i dekoruje kanapki plastrami rzodkiewki. Nie mamy słów: po prostu niebo w gębie!
Pozostając w temacie Wielkanocy, przygotowaliśmy też przepis na staropolską babkę parzoną. Sposób przygotowania zobaczysz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.