Wcale nie marynowane. Opieńki w tej formie smakują o niebo lepiej

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /Marek BAZAK/East News /East News


W polskich lasach nie brakuje opieńków. Są to bardzo smaczne grzyby, które można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni, ale najczęściej się je po prostu marynuje. Jednak warto wypróbować inny przepis i przygotować opieńki w sosie pomidorowym w słoikach. Są one niezwykle smaczne i aromatyczne. W dodatku przyrządzimy je w zaledwie chwilę. Sprawdź, jak je zrobić.

Opieńki w sosie pomidorowym to oryginalna i smaczna przekąska, która sprawdzi się na przyjęciach lub jako codzienna kolacja, gdy położymy je na kanapkach. Świetnie komponują się także z pieczonymi warzywami, mięsami i mogą być ciekawym dodatkiem do obiadu. Przygotowanie ich jest bardzo proste. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne opieńki w sosie pomidorowym.

Opieńki - jak je zbierać i które wybrać?

Z racji tego, iż opieńki to grzyby blaszkowe, początkujący grzybiarze powinni ostrożnie je zbierać lub wybrać się do lasu, z kimś bardziej doświadczonym, ponieważ często bywają mylone z trującymi grzybami, m.in. maślanką wiązkową i łuskwiakiem nastroszonym.

W Polsce możemy spotkać pięć gatunków opieńki. Najpopularniejszym i równocześnie najczęściej występującym jest opieńka miodowa, a także opieńka ciemna.

To właśnie te gatunki warto wykorzystać do poniższego przepisu. Są one jadalne, a w dodatku niezwykle smaczne, więc idealnie sprawdzą się do eksperymentów w kuchni. Opieńki rosną w gromadach na martwych i żywych pniach drzew, korzeniach czy ściółce.

Czytaj również: Ten koktajl jest świetny do walki z oponką. Wystarczy pół szklanki, by podkręcić metabolizm

Opieńki w sosie pomidorowym - jak je przyrządzić?

Zazwyczaj opieńki są po prostu marynowane. Jednak warto wypróbować inny przepis, do którego wykorzystamy same kapelusze grzybów. Zaskakuje on smakiem i aromatem, a równocześnie jest bardzo łatwy i szybki do wykonania.

Oto składniki potrzebne do przyrządzenia opieńków w sosie pomidorowym:

  • 1/3 szklanki octu,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 kg opieńków
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 cebule,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 liście laurowe.

Pierwszym krokiem jest dokładne oczyszczenie opieńków i pozostawienie samych kapeluszy. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy grzyby.

Następnie zaczynamy przygotowanie sosu. W tym celu kroimy drobno cebulę i szklimy ją na części oleju. Dodajemy do niej ziele angielskie, liście laurowe oraz pozostałe składniki zalewy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy to przez chwilę i do sosu dodajemy obgotowane grzyby. Dokładnie mieszamy i gorące grzyby wraz z sosem przekładamy do słoiczków. Zakręcamy je dokładnie i pasteryzujemy przez około 20 minut.

Sos możemy oczywiście modyfikować według własnych upodobań, dodając do niego inne przyprawy. o ile lubimy korzenny aromat, warto doprawić zalewę goździkami oraz odrobiną cynamonu. Natomiast, gdy preferujemy bardziej pikantne smaki, do sosu pomidorowego możemy dodać ostrą paprykę.

Zobacz też:

To jedne z najzdrowszych owoców. Mamy je pod nosem, a często nie doceniamy

Ten koktajl jest świetny do walki z oponką. Wystarczy pół szklanki, by podkręcić metabolizm

Ziemniaki w takiej formie są najzdrowsze. Szczególnie poleca się je seniorom

Idź do oryginalnego materiału