Wątróbka drobiowa z cebulą

ania-gotuje.pl 3 godzin temu

Poznaj znakomity przepis na wątróbkę drobiową z cebulą, która jest soczysta i lekko różowa w środku. To prosty i szybki obiad. Zobacz jak krok po kroku zrobić pyszną wątróbkę, która nie pryska przy smażeniu.

Wątróbka z cebulką to danie, nad którym nie można przejść obojętnie. Jedni ją uwielbiają, a inni wzdrygają na samą myśl. Lubię podroby, a wątróbkę drobiową najbardziej i to właśnie w tej postaci. Robię ją często, bo się w niej rozkoszowaliśmy. W moim domu mama najpierw obtaczała wątróbkę w mące, a potem smażyła wraz z cebulką. Pamiętam jak dziś, aby solić na samym końcu. Dzięki temu wątróbka jest miękka i soczysta. Zapraszam po sprawdzony przepis.

Składniki

W 100 g potrawy jest około 165 kalorii. Z podanych składników otrzymasz 4 porcje.

  • 600 g wątróbki drobiowej (kurza lub indycza)
  • 600 g cebuli (3 średnie sztuki)
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju do smażenia lub smalcu
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie do smaku: pieprz, słodka papryka, natka pietruszki

Sposób wykonania wątróbki drobiowej z cebulką

Cebulę obieram z łupinek i kroję w piórka. Używam zwykłej cebuli, ale może też być czerwona.
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki tłuszczu i wrzucam pokrojoną cebulkę. Na lekko mniejszym, niż średni ogień, podsmażam przez około 10 minut, aż zrobi się miękka i złocista. Co jakiś czas mieszam dzięki drewnianej łyżki, aby się nie przypaliła. Zeszkloną cebulkę przekładam na talerz lub miseczkę, aby zrobić miejsce dla wątróbki.

Wątróbkę płuczę w zimnej wodzie i oczyszczam z tłuszczu. Wątróbki kurzej nie kroję w kawałki. Natomiast indyczą kroję na pół. Wątróbkę osuszam ręcznikiem papierowym. Obtaczam w mące, aby miała tylko białą powłokę. Dzięki temu nie pryska podczas smażenia i ma chrupiącą skórkę.
Na tej samej patelni rozgrzewam 2 łyżki tłuszczu. Im mniej tłuszczu tym mniej pryskania. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu układam obtoczone w mące kawałki wątróbki, które mogą się ze sobą stykać. Smażę 2 minuty z jednej strony i półtorej minuty z drugiej strony. Nie można jej przesmażyć, bo będzie twarda. Podczas smażenia staram się nie nakłuwać widelcem, aby nie potęgować pryskania.
Podsmażoną wątróbkę oprószam solą (opcjonalnie ulubionymi przyprawami) i wrzucam zeszkloną cebulkę. Całość mieszam i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut, aż będzie miękka i wszystkie smaki się połączą.

Podaję na gorąco zaraz po zrobieniu z kromką chleba lub ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału