Zdjęcie: Tima Toomeya/Unsplash.com
Chipsy ze sklepu to tucząca przekąska, która jest źródłem nadmiaru tłuszczu, soli i zwykle także wzmacniaczy smaku. Częste spożywanie takich snacków może zwiększać ryzyko rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy i chorób układu krążenia. Dlatego radzimy zastąpić tradycyjne smażone chipsy naszymi zdrowszymi odpowiednikami. Sprawdź superproste przepisy na chrupiące przekąski z jarmużu, marchewki, selera, batatów i ziemniaków!
Chipsy z marchewki, selera, jarmużu lub batatów? Sprawdź proste przepisy
Jeśli nie wyobrażasz sobie oglądania filmu bez chrupiących przekąsek, mamy dla Ciebie alternatywę – wypróbuj nasze proste przepisy na chipsy warzywne. Do przygotowania możesz użyć swoich ulubionych przypraw i podawać z domowymi sosami, jak np. guacamole.
Oto zdrowsze zamienniki tradycyjnych chipsów!