Warsztaty z Mistrzem

powiat.tarnogorski.pl 1 rok temu

W czwartek 18 maja, w tarnogórskim „Gastronomiku” odbyły się warsztaty z Dawidem Grucelem z Chefs Culinar. Uczniowie uczestniczący w spotkaniu mieli okazję poznać tajniki włoskiej kuchni i pod czujnym okiem olimpijczyka gotować wybrane potrawy. Podczas wspólnego gotowania panowała „smaczna” atmosfera. Każdy, kto miał okazję uczestniczyć w warsztatach poznał nie tylko sposób odpowiedniego przygotowania, ale także odpowiedniego podania potraw.

Ponadto Dawid Grucel opowiedział o swojej karierze kulinarnej, zdobywaniu doświadczenia, a także możliwościach i pozytywnych perspektywach zawodu kucharza. Udział i reprezentacja Polski w Olimpiadzie w Stuttgarcie, czy wicemistrzostwo Europy w zawodach szefów kuchni i praca dla restauratorów z całego świata, to atuty, którymi może poszczyć się niewielu kucharzy.

Odbywająca się co cztery lata Olimpiada Kulinarna to największe wydarzenie w gastronomicznym świecie. W 2020 roku w Olimpiadzie wzięło udział ponad 2 tys. szefów kuchni z 60 państw świata. Kucharze rywalizują zespołowo i indywidualnie. Dla Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski Olimpiada w Stuttgarcie zaowocowała trzema srebrnymi medalami.

Tego typu spotkania, jak przeprowadzone warsztaty, jeszcze bardziej motywują młodzież do nauki zawodu, szlifowania języków obcych oraz doskonalenia warsztatu kulinarnego. To też okazja do poznania ciekawych ludzi i ich doświadczeń zawodowych.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy popisu kulinarnego i wspaniałych efektów warsztatów. Mistrzowi Olimpijskiemu dziękujemy za miłą atmosferę podczas szkolenia.

Idź do oryginalnego materiału