Warsztaty kulinarne w ramach projektu „Kulturalnie – lokalnie – ze smakiem” zakończone!

radiozw.com.pl 3 tygodni temu

Dobiega końca projekt realizowany przez Bibliotekę Miejską w Wieluniu zatytułowany „Kulturalnie – lokalnie – ze smakiem”. Jego zwieńczeniem jest książka kulinarna, która ocaliła od zapomnienia przepisy na lokalne dania. Uczniowie wieluńskich szkół mieli okazję je gotować na warsztatach kulinarnych.

W piątek odbyło się już ostatnie wspólne gotowanie, a uczestniczyli w nim ósmoklasiści ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Wieluniu (zobacz film na naszym Facebooku). Przygotowali zupę pietruszajkę oraz ciasto drożdżowe.

Dobrze idzie.Mam nadzieję, iż będę więcej mamie pomagać w kuchni przez te zajęcia.

Trochę pomagam, ale mało. Myślę, iż po warsztatach spodoba mi się gotowanie i będę pomagać.

– mówią Maja Wojtala i Lena Werbicka, które z pietruszajką spotkały się po raz pierwszy.

Nigdy nie próbowałem – tak o gotowaniu zup mówi nam uczeń Karol Jędrzejczak. Jak się okazuje, w kuchni odnajduje się całkiem dobrze – Lubię gotować, piec.

Głównym celem projektu było wydanie książki kulinarnej z lokalnymi, regionalnymi potrawami, które oczywiście związane są z lokalną historią i tradycjami. Do tego projektu zaprosiłyśmy panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rudzie oraz członkinie Zespołu Śpiewaczego Czeremcha, które zebrały, przygotowały i opracowały te przepisy, na podstawie których właśnie powstała ta książka. W ramach tego naszego projektu zorganizowane zostały warsztaty kulinarne. Było to sześć warsztatów w Zespole Szkół Specjalnych. Warsztaty prowadzą nauczycielki z tejże szkoły, pani Julita Pol-Jankowska oraz Renata Suliga – Czekaj. Jesteśmy bardzo wdzięczne, bo warsztaty są przeprowadzone profesjonalnie w bardzo fajnej atmosferze. I warsztaty te były skierowane do wszystkich szkół z terenu gminy Wieluń dla uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych. – mówi Marlena Włodarczyk, dyrektorka Miejskiej i Gminnej Biblioteki Publicznej w Wieluniu.

Oficjalne podsumowanie projektu planowane jest w grudniu. Przypomnijmy – placówka na jego realizację pozyskała 36 tys. zł z Ministerstwa Edukacji. Jego przeprowadzenie było możliwe dzięki współpracy placówki nie tylko ze szkołami, ale i Muzeum Ziemi Wieluńskiej oraz Zespołem Szkół Specjalnych, gdzie odbywały się warsztaty kulinarne.

Gościnią Radia ZW była Marlena Włodarczyk, dyrektorka Miejskiej i Gminnej Biblioteki Publicznej w Wieluniu

Idź do oryginalnego materiału