Warsztaty kulinarne Tradycyjne – Nowe – Zdrowe

pultusk24.pl 1 tydzień temu
W Centrum Dziedzictwa Kulturowego w Pułtusku, w niedzielę, 28 kwietnia 2024r. odbyły się Warsztaty Kulinarne „Tradycyjne – Nowe – Zdrowe”. Wydarzenie było współorganizowane przez Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku. Spotkanie rozpoczęła i w imieniu Burmistrza Miasta Pułtusku Wojciecha Gregorczyka powitała uczestników Kierownik Wydziału Promocji, Kultury i Sportu Urzędu Miejskiego w Pultusku Dorota Sobotka. Trwające warsztaty „doglądał” również Zastępca Burmistrza Miasta Pułtusk Mateusz Miłoszewski. Zamysłem organizatorów było umożliwienie uczestnikom poznania najnowszych zaleceń dotyczących żywienia i przygotowanie zgodnych z nimi potraw – przystawki, dania głównego i deseru. Zaprezentowano tradycyjne potrawy w nowym, zdrowym wydaniu. Doskonale udało się wypełnić cel edukacyjny jak i praktyczny warsztatów. Pod okiem nauczycielek Marty Kuleszy i Lidii Przybysz oraz z pomocą uczennic klasy I w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Oliwii i Pauliny Orłowskich, uczestnicy warsztatów przygotowali zielone naleśniki z hummusami z buraków i ciecierzycy, pieczone kotlety z kaszy jaglanej i brokułów oraz szarlotkę jaglaną. Przepisy na te dania znajdą państwo poniżej. Spotkanie zwieńczyła degustacja przygotowanych potraw oraz rozmowy dotyczące zarówno zasad żywienia, zdrowszych zamienników produktów jak też planów organizacji warsztatów w Centrum Dziedzictwa Kulturowego w Pułtusku.

Przepisy z warsztatów
Idź do oryginalnego materiału