W najbliższą środę, 14 lutego – obchodzimy święto zakochanych, czyli Walentynki! Restauratorzy z myślą o zakochanych przygotowali wiele kulinarnych propozycji i niespodzianek. Przedstawiamy wam najciekawsze z nich, przypominając, iż w większości lokali z walentynkowych propozycji można skorzystać wyłącznie po wcześniejszej rezerwacji.
Walentynki w Lublinie. Co robić, gdzie pójść?
Romantyczna kolacja to sprawdzony sposób na udane walentynki. jeżeli przy okazji będzie pełna nieoczywistych smaków, euforia ze wspólnego świętowania będzie jeszcze większa. Tegoroczna oferta lubelskich restauratorów jest bardzo różnorodna i bogata. Dokąd warto się wybrać?
Postanowiliśmy sprawdzić propozycje walentynkowych kolacji i ofert w popularnych restauracjach i kawiarniach w Lublinie. Pamiętajcie, iż w niektórych miejscach tego dnia wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.
Kolacja walentynkowa w Lublinie 2024
Kuchnia Otwarta
Set Wege – 179 zł/os.
- Przystawka: marchew / serek Philadelphia / pomarańcza / cebulka w occie balsamicznym / natka pietruszki / granat
- Danie główne: makaron w formie róży / ricotta / cytryna / zioła / avocado / emulsja z kolendry / oliwa ziołowa / mango /limonka
- Deser: mus z kwiatów pomarańczy
Set Mięsny – 199 zł/os.
- Przystawka: carpaccio z przegrzebków / krwista pomarańcza / majonez z czarnego czosnku / koper włoski / zioła
- Danie główne: jagnięcina nowozelandzka / cykoria w palonym maśle / gruszka w czerwonym winie z przyprawami / sos czekoladowy / spicy purée dyniowe / orzechy laskowe
- Deser: mus z kwiatów pomarańczy
OSTRO
Walentynkowe menu
- Przystawka: pieczone marchewki w słodko ostrym sosie pomarańczowym podane z czarną soczewicą i nartką z pietruszki – 21 zł
- Zupa: krem z topinamburu podany z chipsem z jarmużu oraz oliwą z oliwek – 18 zł
- Danie główne: schab z kością w panierce pangrattato, puree parmezanowe oraz smażone rzodkiewki z czosnkiem i natką pietruszki – 44 zł
- Vege: gnocchi uraczane ze szpinakiem, sosem z palonego masła i szałwii oraz prażonymi orzechami laskowymi – 33 zł
- Deser: brioche brulee, konfitura malinowa, świeża mięta – 21 zł
The White Bear Coffee
Walentynkowa oferta
- Różowa beza z kremem mascarpone oraz owocami – 24 zł
- Trójkąt z ciasta francuskiego z mascarpone oraz malinami – 20 zł
- Croissant z kremem truskawkowo-waniliowym – 24 zł
- Croissant pistacjowy – 24 zł
- Różane latte – 23 zł
- Kawa deserowa z malinami i bitą śmietaną – 24 zł
Restauracja Browar Lublin
Walentynkowe menu
- Zupa: krem z pieczonej papryki i pomidorów (20 zł); krem z białych warzyw z topinamburem (18 zł)
- Przystawka: tatar ze śledzia (30 zł); sałatka z wędzonym łososiem podawana w tortilli (38 zł)
- Danie główne: rolada ze schabu w szynce szwarcwaldzkiej z suszonymi pomidorami i mozzarellą (45 zł); pierś faszerowana gruszką, rukolą i serem lazur (40 zł)
- Deser: czekoladowy mus (15 zł); owocowe tiramisu (15 zł)
Trybunalska City Pub
Walentynkowe menu
- Starter: zupa z dorsza z mlekiem kokosowym, ryżem jaśminowym, pomidorami i ostrą papryką (25 zł); placek ziemniaczany z twarożkiem i kawiorem (29 zł); sałatka z karmelizowanym jabłkiem z miodem, serem gorgonzola, orzechami włoskimi i boczniakiem w panko (29 zł)
- Danie główne: rosotto z puree z groszku, łososiem w sosie sojowym i miodzie (52 zł); czarne tagliatelle z szyjkami rakowymi, białym winem, czosnkiem, pomidorami i masłem pietruszkowym (48 zł); duszony seler ze szpinakiem, sosem cafe de Paris, gratinem ziemniaczanym i serem cheddar (46 zł)
- Deser: ciasto parzone z creme patissiere, pistacjami i sosem lemoncurd (28 zł), cannolo z serkiem riocotta, kremem pistacjowym i frużeliną wiśniową (28 zł)
Ogród Restauracja Naturalna (Hotel Victoria)
Walentynkowe kolacja dla dwojga – 129 zł/os.
- Przystawka: krem pomidorowo-kalafiorowy; bulion z cukinii
- Danie główne: pstrąg smażony na maśle; policzki wieprzowe duszone w winie
- Deser: mus czekoladowy; panna cotta
- Napój: lampka wina; kieliszek prosecco
Spokojna2
Walentynkowe kolacja dla dwojga – 350 zł/para
- Amuse bouche: carpaccio z ośmiornicy z yuzu i chilli; dorsz skrei z liściem kalafioru
- Intermezzo: risoni z wędzonym i omułkami, fenkułem i curry; biodrówka jagnięca z truflą, puree z selera i sosem polskim
- Deser: ptasie mleczko z czekoladą i prosecco
- Napój: kieliszek prosecco
Restauracja Legendy Miasta
Walentynkowa kolacja dla dwojga (wariant I) – 140 zł/os.
- Przystawka: plastry marynowanej gęsi z sosem żurawinowym z mascarpone podane na grzance
- Zupa: consomme grzybowe z szarpanym mięsem z jelenia
- Intermezzo: ostryga podana na kruszonym lodzie z granitą z szampana
- Danie główne: comber z królika podany ze smardzami, sosem z palonej kaszy gryczanej i karotką
- Deser: gruszka w cieście francuskim z sosem czekoladowym z chilli i lodami z kaszy manny
Walentynkowa kolacja dla dwojga (wariant II) – 140 zł/os.
- Przystawka: tuńczyk zamknięty w papierze ryżowym z wakame i kwiatami jadalnymi
- Zupa: consomme grzybowe z tortellini z borowika
- Intermezzo: ostryga podana na kruszonym lodzie z granitą z szampana
- Danie główne: dorada z mozaiką z pora, koprem włoskim, pudrem z palonego pora i sosem maślankowym
- Deser: gruszka w cieście francuskim z sosem czekoladowym z chilli i lodami z kaszy manny
Prusa 8 Lokal Kulinarny
Walentynkowa kolacja dla dwojga – 200 zł/para
- Przystawka: bruschetta w stylu włoskim z pomidorkami pelatti oliwkami i bakłażanem
- Zupa: krem z topinamburu z oliwą szczypiorkową chilli i prażonym słonecznikiem
- Danie główne: czerwony łosoś w towarzystwie kolorowego ryżu z wakame i chilli, sos limonkowy, Sałatka z karczochem
- Deser: tercet czekoladowy z 3 rodzajów czekolad na kruchych ciasteczkach
Sueno
Walentynkowa kolacja dla dwojga – 298 zł/para
- Amuse bouche: tapioka / łosoś / avocado/ kolendra / chilli
- Zupa: krem z kukurydzy / olej lubczykowy / chorizo / zioła
- Danie główne (do wyboru): rostbef wołowy duszony w occie balsamicznym i miodzie / rukola / pieczywo czosnkowe / sałatka sezonowa; dorada / bulion rybny / oliwka kalamata / pomidorki / orzeszki / pieczywo czosnkowe / sałatka sezonowa; krewetki / papryczka padron / masło czosnkowe / białe wino / pieczywo czosnkowe / sałatka sezonowa
- Deser: brownie / słony karmel / malina
Barszczewski
Walentynkowa kolacja dla dwojga – 249 zł/para
Dla niej:
- Przystawka: karmelizowany kozi ser, rukola, szpinak, juliennne z marchewki, sos miodowy, chilli, grzanka z chleba, grana duro
- Danie główne: kurczak supreme, pierś sous vide, ziołowe puree, kremowy sos cytrynowy, salsa z selera naciowego z chilli
- Deser: crepes suzette, 2 naleśniki z serkiem śmietankowym, sos z karmelizowanego cukru, likier pomarańczowy, sok pomarańczowy
Dla niego:
- Przystawka: carpaccio z cyganki, wędzona polędwica cygańska, kapary, jabłko w zalewie, rukola, majonez, grzanka z chleba, grana duro
- Danie główne: golonka wieprzowa, mus z kiszonej kapusty, ogórek kiszony, chrzan, musztarda francuska, masło, chleb vermont i frana duro
- Deser: ptyś z bitą śmietaną i kremem czekoladowym ze skórką pomarańczową
Vinna
Walentynkowa kolacja dla dwojga – 129 zł/os.
- Amuse bouche: sorbet / prosecco / sycylijska czerwona pomarańcza / truskawki
- Starter: bruschetta / truskawka / bazylia / kozi twaróg
- Main course (do wyboru): stek ze schabu z kością / glazura klonowa / karmelizowana brukselka / kasztany / fioletowy batat / żurawina; tagliatelle nero di seppia / krewetki tygrysie / aglio e olio / chilli / ziołowa ricotta / grillowana cytryna
- Deser: fondant czekoladowy / brandy chantilly cream / kawior z pomarańczy / prażone pistacje
- Napój: kieliszek prosecco w wersji alkoholowej lub bezalkoholowej
Restauracja Locomotiva
Walentynkowa kolacja dla dwojga – 109 zł/os.
Wariant A:
- Przystawka: sałatka z buraka i koziego sera podana w muszli z ciasta francuskiego z sosem aioli ze świeżym ananasem, pędami groszku cukrowego oraz przepiórczym jajem
- Danie główne: stek z łososia marynowanego w soku z czerwonej kapusty, podany z koprem włoskim w trzech odsłonach, sznyclem z bakłażana, paloną dymką oraz argentyńską oliwą chimichurri
- Deser (do wyboru): krem brulee serwowany w ananasie dla dwojga pod karmelizowanym brązowym cukrem i culisem z czerwonych owoców; parfait z paloną czekolad, podany na kruszonce z pistacji, chałwą oraz musem z czarnej porzeczki
Wariant B:
- Przystawka: pate z wędzonego kurczaka na razowej grzance skropione chutneyem z jarmużu, podanym z carpaccio z korniszona oraz majonezem szczypiorkowym
- Danie główne: roladka z królika otulona dojrzewającą szynką z dodatkiem wątróbki podana na puree z fioletowej marchwi, ziemniakiem Hassellback, pudrem z czarnych oliwek oraz sosem z pieczonych kości
- Deser (do wyboru): krem brulee serwowany w ananasie dla dwojga pod karmelizowanym brązowym cukrem i culisem z czerwonych owoców; parfait z paloną czekolad, podany na kruszonce z pistacji, chałwą oraz musem z czarnej porzeczki
Winestone Restaurant (Mercure Lublin Centrum)
Walentynkowa kolacja dla dwojga – 120 zł/os.
- Przystawka: łosoś Gravlax marynowany w soku z buraka, ricotta, kapary, sos musztardowy
- Danie główne (do wyboru): pierś z kaczki sous vide, sos pomarańczowy z prosecco, pierożki z wiśniami; filet z sandacza, sos szafranowy z limonką, puree z kalafiora, czarna soczewica ze szpinakiem; makaron truflowy, szpinak, pieczarki, suszone pomidory, parmezan, orzechy ziemne
- Deser: czekoladowe fondant, sos truskawkowy, świeże owoce, lody waniliowe
- Napój: lampka prosecco, malina, borówk zatopione w lodzie
Za Kulisami
Walentynkowa kolacja dla dwojga – 180 zł/os.
Wariant A:
- Przystawka: carpaccio z jelenia / puder jałowcowy / piana z dzikiej róży / prażone kapary / oliwa rozmarynowa / mikro bazylia
- Zupa: assiette z brukwi / krem / fondant / chips / piana / puder
- Danie główne: comber jagnięcy / tłuczony groszek z miętą / Golas izbicki / demi-glace z dziką różą / łubin
- Deser: dekonstrukcja bloku czekoladowego / sorbet z rokitnika / galaretka z dzikiej róży / puder z rozmarynu / goździk
Wariant B:
- Przystawka: tatar z krewetek / majonez z kraba / puree z awokado / jabłko / solony kawior z pstrąga / frisee / mini kolendra
- Zupa: assiette z brukwi / krem / fondant / chips / piana / puder
- Danie główne: barwena / sałatka z fenkuła / chips z topinamburu / pistacjowy beurre-blanc / nasturcja
- Deser: dekonstrukcja bloku czekoladowego / sorbet z rokitnika / galaretka z dzikiej róży / puder z rozmarynu / goździk
Perłowa Pijalnia Piwa
Walentynkowa kolacja dla dwojga – 289 zł/para
Wersja mięsna:
- Przystawka: krakers ziołowy, tatar z dyni, marynowany groszek zielony; arancini z palonym kalafiorem, mozzarella, kapary, majonez szczypiorkowy z pieprzem
- Zupa: bulion mięsny z pastą miso, boczek pieczony w glazurze z fermentowanej papryki, nudle, rzepa, jajo marynowane w piwie Perła Koźlak, szczypiorek, chilli, sezam
- Danie główne: filet z kaczki sous vide, sos na bazie owoców leśnych, miód pitny, rokitnik, zapiekanka ziemniaczana z tymiankiem, biała kapusta, ogórek, por, sezam, tymianek
- Deser: granita różana z winem musującym i imbirem; serduszko, biszkopt czekoladowy, parfait z białej czekolady, śliwka, karmel; pączek z batata, krem cytrynowy
- Napój (do wyboru): butelka wina (musujące, białe lub czerwone); zestaw koktaili
Wersja wegetariańska:
- Przystawka: krakers ziołowy, tatar z dyni, marynowany groszek zielony; arancini z palonym kalafiorem, mozzarella, kapary, majonez szczypiorkowy z pieprzem
- Zupa: bulion wegetariański z pastą miso, boczniak w glazurze z papryki fermentowanej, nudle, rzepa, jajo marynowane w piwie Perła Koźlak, szczypiorek, chilli, sezam
- Danie główne: kotlet z buraka i fasoli, owoce leśne, miód pitny, rokitnik, zapiekanka ziemniaczana z tymiankiem, biała kapusta, ogórek, por, sezam, tymianek
- Deser: granita różana z winem musującym i imbirem; serduszko, biszkopt czekoladowy, parfait z białej czekolady, śliwka, karmel; pączek z batata, krem cytrynowy
- Napój (do wyboru): butelka wina (musujące, białe lub czerwone); zestaw koktaili
Perliczka
Wersja mięsna – 155 zł/os.
- Zupa: krem z pieczonego topinamburu, podawany ze szczypiorkiem, chipsami z topinamburu oraz oliwą
- Danie główne: antrykot wołowy z brokułem na ostro, sosem grzybowym i frytkami
- Deser: serce karmelowo-malinowe z pistacjami
Wersja wegetariańska – 125 zł/os.
- Zupa: zupa rakowa
- Danie główne: filet z sandacza, skropiony sokiem z cytryny i serwowany z puree ziemniaczanym i bukietem sałat
- Deser: serce karmelowo-malinowe z pistacjami