Wafle z mlekiem w proszku. Pyszny deser z lat PRL-u. Przepis na wafle a'la Pischinger

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Wafle przełożone masą z mleka w proszku i kakao to dla wielu ulubiony deser z dzieciństwa. Przepis nawiązujący do klasycznego, wiedeńskiego torcika Pischinger, przygotowywany był przez zaradne panie domu z dostępnych wówczas składników zastępujących smak czekolady. Mamy dla ciebie najlepszy przepis na ten smakołyk. Zobacz, jak przygotować wafle a'la Pischinger.

Pischinger to torcik wiedeński składający się z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową i oblany czekoladowym lukrem. Do jego przygotowania używa się: masła, śmietanki, posiekanych orzechów włoskich oraz czekolady o dużej zawartości kakao. To produkty, które trudno było zdobyć w chudych latach PRL. Mądre gospodynie domowe sprytnie sobie z tym porodziły i stworzyły tańszą wersję tego klasycznego przepisu - wafle z masą z mleka w proszku.

Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na taki smakołyk. Wafle przekładane kakaową masą z mleka w proszku robi się gwałtownie i bardzo prosto. Ważne, by kontrolować gęstość przygotowywanej masy, ponieważ w miarę jej stygnięcia będzie ją coraz trudniej rozsmarować.

Przepis na wafle z mlekiem w proszku

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na ok. 30 wafelków
poziom trudności: łatwy

Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli,
  • 250 g margaryny,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 60 ml wody,
  • 3 czubate łyżki kakao,
  • ok. 1,5 szklanki mleka w proszku.

Jak zrobić wafle z mlekiem w proszku?

  1. Do garnuszka włóż margarynę, cukier i kakao.
  2. Dodaj odrobinę wody ok. 1/4 szklanki i całość doprowadź do wrzenia ciągle mieszając.
  3. Pogotuj ok. 2 min. Odstaw masę do wystudzenia.
  4. Przelej kakaową masę do miski miksera, ustaw go na najmniejsze obroty i stopniowo wsypuj mleko w proszku.
  5. Smaruj wafle przygotowaną masą.
  6. Przykryj całość np. drewnianą deską, by wafle były przyciśnięte i dobrze się połączyły. Gotowe!
Idź do oryginalnego materiału