Wafle z mleka w proszku

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Wafle z mleka w proszku to niezapomniany smak dzieciństwa z lat PRL. Poznaj stary przepis na wafle, przełożone czekoladowym kremem z mleka w proszku. Słodka przekąska jest prosta i ekspresowa w zrobieniu. Świetnie smakują do kawy lub herbaty.

Domowe wafle z mleka w proszku to szybka i przede wszystkim pyszna przekąską, która uda się każdemu. Nie zawierają konserwantów, ani polepszaczy smaku. Kiedyś moja mama oraz babcia robiły taki deser, aby zastąpić trudno dostępne przekąski na słodko do kawy lub herbaty. W czasach PRL używano głównie margaryny, którą w tej chwili zastępuję masłem ekstra 82%. Wafelki możesz pokroić w dowolne kształty. Ja pocięłam w romby. Zobacz jak z zaledwie kilku składników wyczarować cudowny deser. Lubią go dzieci oraz dorośli. Są tak pyszne, iż znikają w mgnieniu oka z talerza. Dzieciom smakowały jeszcze bardziej niż blok czekoladowy z mleka w proszku.

Czekoladowe wafle z mleka w proszku wykonasz w 25 minut. Następnie musisz odczekać 2 godziny, aż masa stężeje.

Wafle z mleka w proszku – składniki:

Kaloryczność 400 kcal w 100 g deseru. Szklanka to pojemność 250 ml.

  • 150 g wafli kwadratowych
  • 270 g (2 szklanki) mleka w proszku (pełne 26%, nie granulowane)
  • 200 g masła (cała kostka)
  • 110 g cukru (pół szklanki)
  • 30 g kakao (3 łyżki)
  • 125 ml (pół szklanki) wody

Sposób wykonania wafli z mlekiem w proszku

Do przygotowania wafli z mlekiem w proszku potrzebować będziemy przede wszystkim: rondelek, trzepaczkę lub mikser, ostry nóż.
Zanim przystąpisz do robienia deseru, przeczytaj dokładnie cały opis. Dzięki temu zaplanujesz odpowiednio poszczególne etapy pracy w kuchni.

Krok 1. Czekoladowa masa do wafli

Do rondelka wrzucam pokrojone w kostkę masło. Dzięki temu szybciej się rozpuści. Podgrzewam na małym ogniu. Gdy się rozpuści, wlewam wodę i wsypuję także cukier oraz kakao.

Całość mieszam rózgą kuchenną i podgrzewam na małym ogniu. Kakao dobrze się rozciera o brzeg rondelka. Nie doprowadzam do zagotowania się masy. Gdy otrzymam jednolicie gładką konsystencję, zdejmuję rondelek z ognia. Odstawiam na około 5 minut, aby lekko ostygło. Nie można od razu dodać do gorącej masy mleka w proszku, gdyż mogłoby to doprowadzić do zważenia się kremu.

Do lekko ostygniętej masy czekoladowej wsypuję łyżka po łyżce (jak masz wprawę to możesz od razu wsypywać po 3 łyżki) mleko w proszku i cały czas mieszam. Możesz mieszać trzepaczką, łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Pod koniec dodawania mleka w proszku, masa będzie coraz gęstsza i możesz kończyć mieszanie dzięki łyżki. Mieszam dokładnie, aby nie było grudek.

Krok 2. Smaruję wafle kremem czekoladowym

Na blacie kuchennym wykładam papier do pieczenia, który powinien być lekko szerszy i dłuższy od boków wafla. Kładę 1 wafel i nakładam porcję jeszcze ciepłego kremu czekoladowego. Dzięki temu łatwiej się rozprowadza. Delikatnie rozsmarowuję. Możesz posłużyć się szerokim nożem lub łyżką. Uważam, aby nie połamać kruchego wafle. Rozprowadzam równą warstwę po całej powierzchni. Ważna jest taka grubość, aby sklejała oba wafle, ale nie wyciekała.
Następnie na warstwę kremu kładę drugi wafel i lekko oraz oczywiście równomiernie dociskam. Ponownie nakładam i rozsmarowuję warstwę kremu. Tym razem jest już stabilniej i łatwiej, gdyż wafel nie jest, aż tak podatny na pęknięcie.


Na rozsmarowany równo krem kładę trzeci wafel i także lekko dociskam. Ponownie smaruję równą warstwą kremu i przykrywam ostatnim waflem. Oczywiście tego wafla już nie smaruję kremem :-). Ważne jest sprawne smarowanie kremu, gdyż gwałtownie zastyga.

PS. Ilość warstw wafli zależy od grubości smarowanego kremu oraz od ilości wafli. Możesz robić wyższe wafelki.

Na wierzch słodkiego deseru umieszczam papier do pieczenia i kładę dużą deskę do krojenia. Całość obciążam czymś ciężkim (książki, garnek z wodą) i odstawiam na 2 godziny do chłodnego miejsca np do lodówki.

Krok 3. Kroję wafle z mleka w proszku

Czekoladowe wafle z mleka w proszku po stężeniu masy kroję dzięki ostrego noża. Kształty są dowolne. Mogą to być: romby, trójkąty, prostokąty lub kwadraty. Dzieci lubią różnorodne kształty.

Blok czekoladowy z mleka w proszku

Czekoladowe wafle z mleka w proszku świetnie smakują zaraz po stężeniu. Długo zachowują świeżość i dobre są także po kilku dniach. Przechowuję je w woreczkach śniadaniowych lub strunowych w lodówce. Najczęściej znikają tego samego dnia.

Życzę smacznego!

Wskazówki:

  • Zamiast masy czekoladowej możesz nie dodać kakao i otrzymasz biały krem. Wafle możesz także posmarować masą kajmakową lub dżemem.
  • Co zrobić, jeżeli po dodaniu mleka w proszku, masa rozwarstwi się? Może się zdarzyć, iż tłuszcz rozwarstwi się i będzie pływał na górze, a na dnie grudkowata masa czekoladowa. Nie panikuj i gwałtownie wlej do masy około 30 ml wrzątku (2 łyżki). Następnie od razu zmiksuj masę i w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę wrzątku. Bardzo istotny jest szybki czas reakcji.
  • Jak długo wafelki zachowuję świeżość? Wafelki z mlekiem w proszku są tak dobre, iż znikają pierwszego dnia. Możesz je przechowywać do 5 dni w lodówce po umieszczeniu w szczelnym pojemniku lub woreczku. Wafelki możemy także z powodzeniem zamrozić.
  • Jeśli lubisz wafelki z mleka w proszku, z pewnością zasmakujesz się w bloku czekoladowym z mleka w proszku. Dla osób kochających smak mleka w proszku polecam przepyszne ciasto góra lodowa.
Idź do oryginalnego materiału