Mowa o lodach, które często nazywane są włoskimi lub świderkami. Są one jednym z największych przysmaków w wielu miejscowościach turystycznych. W ostatnich latach wielokrotnie brał je pod lupę Główny Inspektorat Sanitarny. Inspektorzy sprawdzali między innymi higienę, warunki produkcji, oznakowanie i przechowywanie. Poza tym pobierali próbki do badań mikrobiologicznych.
REKLAMA
Zobacz wideo Poszliśmy na lody do Stefano Terrazzino:
Takich lodów lepiej unikać
W trakcie wspomnianych badań w wielu przypadkach wykryto zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae. Tak też było w tym roku. W prawie połowie (49 procent) skontrolowanych próbek sanepid wykrył enterobakterie.
Ich obecność w pożywieniu może świadczyć między innymi o tym, iż w danym punkcie nie zachowuje się odpowiedniej higieny (na przykład pracownicy nie myją dokładnie rąk). Spożywanie dań zawierających taką bakterię może powodować między innymi dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
- Wyniki kontroli są niepokojące, zwłaszcza iż dotyczą produktu bardzo popularnego latem. Dlatego podjęliśmy szybkie działania administracyjne. Zależy nam na tym, by zarówno konsumenci, mieszkańcy, jak i turyści mogli korzystać z oferty gastronomicznej w sposób bezpieczny - komentowała Małgorzata Domagała-Dobrzycka z zachodniopomorskiego państwowego wojewódzkiego inspektoratu sanitarnego.
Katarzyna Bosacka krytycznie o lodach włoskich
Jednak nie jest to jedyny problem z tego typu lodami. Ich skład także pozostawia wiele do życzenia. Na ten temat jakiś czas temu wypowiedziała się Katarzyna Bosacka. - W takim proszku jest zwykle mleko w proszku, ale na pierwszym miejscu zwykle cukier, albo syrop glukozowo-fruktozowy, albo po prostu glukoza. Do tego są sztuczne aromaty, barwniki - podkreśliła dziennikarka w opublikowanym na Instagramie nagraniu. I jak podkreśliła, w większości przypadków nie możemy liczyć na to, iż do takich deserów dodawane są prawdziwe owoce.
Zdaniem Katarzyny Bosackiej nic nie stanie się, jeżeli raz na jakiś czas zjemy takiego loda. Jednak nie powinniśmy robić tego regularnie. Znacznie lepszą opcją będą propozycje z dobrych, rzemieślniczych lodziarni. Jak często latem jesz lody? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.