'W tym roku były dobre zbiory'. Sezon na dynie rozpoczęty

radio.opole.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Dynie w Opolu - Gosławicach. Fot. Tomasz Cichoń


Jest w czym wybierać. Są dynie olbrzymie, piżmowe, makaronowe czy zwyczajne. Popularne są także hokkaido i halloween.

- W tym roku były dobre zbiory, bo było dużo deszczu, więc jestem zadowolona. U nas sezon jest długi. Na pewno potrwa do listopada, ale te dynie, które zostają, to są dostępne choćby do stycznia. Dla mnie najlepsza jest muscate i dynia hokkaido, a ozdobne, no to oczywiście halloween. To jest dla dzieci zabawa - mówi Bożena Laksy, właścicielka gospodarstwa z opolskich Gosławic.Każdy ma też swoje sprawdzone przepisy na potrawy z dyni, a także sposoby na ozdoby.- Ostatnio robiłam właśnie pastę dyniową na chleb, czyli zapiekam sobie dynię, wzięłam sobie pomidora, czosnek, ser feta, zapiekłam, zblendowałam, do słoiczka i na chlebek - mówi Laksy.- Kolorowo. Część na pewno będzie na halloween, potem do wydrążenia, natomiast teraz tak poustawiam dookoła domu, żeby ładnie wyglądało, z wrzosem. Do gotowanie też, hokkaido, na razie na ozdobę, a jak przyjdzie ochota to na zupę, na babeczki - mówi klientka gospodarstwa.Największą…
Idź do oryginalnego materiału