W niedziele, 25 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni rozstrzygnięto konkurs u „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”. Spośród 43 produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego wybrano najlepsze produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty roślinne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze, napoje regionalne i inne produkty.
Co smakowało najlepiej? Między innymi: kiełbasa wiejska, wędzony jesiotr, ser z siary, miód nektarowo-spadziowy, szparagi w zalewie słodko-kwaśnej czy musztarda jabłkowa.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Produkty i przetwory mięsne:
I nagroda Przetwórstwo mięsa Marzena Kieras za kiełbasę wiejską od Kierasa
II nagroda Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek za boczek szynkowy od Bonarka
Produkty i przetwory z ryb
I nagroda Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń za jesiotra wędzonego
Produkty mleczne
I nagroda Farma Łukasików ze Strzałkowa Mateusz Łukasik za siarzak od Łukasika
II nagroda Zagroda Kwaśne Wiśnie Justyny Majcher za ser ze skopca
Miody
I nagroda Bogdan Śliwa za miód leśny nektarowo-spadziowy
Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:
Przetwory owocowe
I nagroda Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter za śliwkę szydłowską
Przetwory warzywne
I nagroda Gospodarstwo Ogrodnicze Małgorzata Arendarska za szparagi w zalewie słodko-kwaśnej
Produkty zbożowe
I nagroda Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Monika Dul, Irmina Kwiecińska za chleb dwukilogramowy
Napoje regionalne:
Napoje alkoholowe
I nagroda Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski za wino Fodymskich (Muscaris)
Inne produkty regionalne:
I nagroda Manufaktura Anety Gospodarstwo Sadownicze A.K Grochowscy za musztardę jabłkową
Nominacje do nagrody „Perła” 2025. Konkurs zostanie rozstrzygnięty podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Nominowane produkty:
- Kiełbasa swojska z Gatnik od Płytów – Rodzinna Wytwórnia Wędlin Tradycyjnych u Płytów
- Ser kozi dojrzewający w sianie – Zagroda Kwaśne Wiśnie Justyny Majcher
- Sandomierskie wina gronowe – Winnica Nobilis Magdalena Kapłan
- Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna – firma Wanilia i Migdały
- Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej – Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach
- Pieczeń z karpia z warzywami – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń









