W Tokarni smaki takie, iż aż ślinka cieknie

radiokielce.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: 25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce


W niedziele, 25 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni rozstrzygnięto konkurs u „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”. Spośród 43 produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego wybrano najlepsze produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty roślinne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze, napoje regionalne i inne produkty.

Co smakowało najlepiej? Między innymi: kiełbasa wiejska, wędzony jesiotr, ser z siary, miód nektarowo-spadziowy, szparagi w zalewie słodko-kwaśnej czy musztarda jabłkowa.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

Produkty i przetwory mięsne:

I nagroda Przetwórstwo mięsa Marzena Kieras za kiełbasę wiejską od Kierasa

II nagroda Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek za boczek szynkowy od Bonarka

Produkty i przetwory z ryb

I nagroda Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń za jesiotra wędzonego

Produkty mleczne

I nagroda Farma Łukasików ze Strzałkowa Mateusz Łukasik za siarzak od Łukasika

II nagroda Zagroda Kwaśne Wiśnie Justyny Majcher za ser ze skopca

Miody

I nagroda Bogdan Śliwa za miód leśny nektarowo-spadziowy

Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:

Przetwory owocowe

I nagroda Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter za śliwkę szydłowską

Przetwory warzywne

I nagroda Gospodarstwo Ogrodnicze Małgorzata Arendarska za szparagi w zalewie słodko-kwaśnej

Produkty zbożowe

I nagroda Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Monika Dul, Irmina Kwiecińska za chleb dwukilogramowy

Napoje regionalne:

Napoje alkoholowe

I nagroda Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski za wino Fodymskich (Muscaris)

Inne produkty regionalne:

I nagroda Manufaktura Anety Gospodarstwo Sadownicze A.K Grochowscy za musztardę jabłkową

Nominacje do nagrody „Perła” 2025. Konkurs zostanie rozstrzygnięty podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Nominowane produkty:

  • Kiełbasa swojska z Gatnik od Płytów – Rodzinna Wytwórnia Wędlin Tradycyjnych u Płytów
  • Ser kozi dojrzewający w sianie – Zagroda Kwaśne Wiśnie Justyny Majcher
  • Sandomierskie wina gronowe – Winnica Nobilis Magdalena Kapłan
  • Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna – firma Wanilia i Migdały
  • Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej – Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach
  • Pieczeń z karpia z warzywami – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
25.05.2025. Tokarnia. Finał Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce


Idź do oryginalnego materiału