

Trwa 26. Wystawa Twórców Ludowych i Rzemiosła Artystycznego Pogranicza Polsko-Czeskiego w Prudniku. Co ważne, w tym roku zmieniła się lokalizacja imprezy. Wystawcy nie spotykają się jak przed laty w hali Obuwnik, a tuż obok, w plenerze na torze łuczniczym.
– Na uczestników czeka blisko 170 wystawców i rękodzielników, ale też szereg atrakcji towarzyszących. Przed nami dużo koncertów, przede wszystkim występy naszej młodzieży, występy zespołów czeskich. Przez te wszystkie trzy dni będziemy też organizowali różnego rodzaju konkursy – mówi Małgorzata Halek, dyrektor Agencji Sportu i Promocji w Prudniku.
Jednym z elementów Wystawy Twórców Ludowych i Rzemiosła Artystycznego Pogranicza Polsko-Czeskiego jest tradycyjny konkurs na potrawę regionalną.
– Ja przygotowałam szpajzę cytrynową i czekoladową z namaczanymi w rumie rodzynkami. A koleżanka drożdżówki z serem i truskawkami – mówi Aurelia z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku.
– Przygotowaliśmy takie gołąbki ziemniaczane z surowych ziemniaków tartych, z parzonej kapusty, smażonego boczku z cebulą, z jajkami. To jest potrawa z kresów – mówi Wiesław Pytel z KGW Łąka Prudnicka.
– Wszystko jest bardzo dobre, bardzo nam smakowało. Sama impreza też super. Super wszystko jest zrobione. Bardzo nam się podoba. Bo tak fajnie to poukładali, iż dobrze się to ogląda – dodają mieszkanki Prudnika.
Oficjalne otwarcie wystawy odbędzie się dziś o 16:00, ale już teraz można przyjść na tory łucznicze w Prudniku, gdzie czekają setki wystawców. Impreza potrwa do niedzieli, a szczegółowych program zamieszczony jest m.in. na stronie Agencji Sportu i Promocji w Prudniku.
Małgorzata Halek, Aurelia, Wiesław Pytel:
Dłuższa relacja:





Autor: MGP