W PRL-u zajadały się nim wszystkie dzieci. Dziś mało kto sięga po ten przepis

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kuchnia PRL-u to dla ciebie sentyment czy koszmar? - Pyszności; foto: Canva


To były trudne, niepewne, ale z całą pewnością bardzo oryginalne czasy. W końcu o kuchni PRL-u można mówić wiele, ale na pewno nie to, iż była nudna. I chociaż kojarzy nam się z wieloma ciekawymi potrawami, to jedna z nich wyjątkowo zapadła nam w pamięć. Oto chleb w jajku. A czy ty jeszcze pamiętasz tę pyszną przekąskę, którą zajadały się dzieciaki?

Dzisiaj naszło nas na odrobinę kulinarnego sentymentu. Wróćmy więc do kuchni poprzedniego ustroju, tworzonej dzięki niezwykłej kreatywności naszych mam i babć, ich szaleńczej pomysłowości, a w końcu także z nielicznych dostępnych składników, których zdobycie było okupione wieloma godzinami spędzonymi w kolejce do sklepu. Nie każdy bohater nosi pelerynę, czyż nie?

Kuchnia PRL-u to dla ciebie sentyment czy koszmar? – Pyszności; foto: Canva

Kuchnia PRL-u miała swoje dwa oblicza. Do pierwszego z nich niechętnie wracamy myślami, a co dopiero czynami — w kuchni. Zupy owocowe z kluskami, czernina czy zielona paćka z jajkiem zwana ponoć szpinakiem (do tej pory powątpiewamy, czy to na pewno było to, aktualnie przez nas uwielbiane, warzywo) były przyczyną niejednej dziecięcej traumy. Istniało jednak też drugie wspomniane oblicze — dania i przekąski, którymi każdy dzieciak w tamtym czasie zajadał się tak, iż aż mu się uszy trzęsły.

Do przedstawicieli tej drugiej grupy potraw z PRL-u zaliczamy m.in. chrupiące kotlety z mortadeli, blok czekoladowy czy cukierki karmelki. W czasach słusznie minionych istniał jeszcze jeden przepis, który sprawiał, iż niejednemu dziecku ciekła ślinka. Był to… chleb w jajku. Kto pamięta? A kto nie? My tak — i chociaż dzisiaj to danie zdaje się przeczyć nowoczesnym wytycznym żywieniowym, to lubimy czasem do niego wracać. Oto przepis na powrót do przeszłości — prawdziwy kulinarny wehikuł czasu, czyli chleb w jajku!

Chleb w jajku – przepis

Składniki:

  • kromki czerstwego chleba,
  • kilka jajek,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • 3-4 łyżki mleka.

Chleb w jajku to przekąska, którą kiedyś dzieci jadały na okrągło – Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić chleb w jajku? Jajka wbij do miski i roztrzep. Dodaj kilka łyżek mleka, dopraw solą i pieprzem.
  2. Kromki czerstwego chleba namocz teraz w przygotowanej mieszance i usmaż z obu stron na patelni, uważając, by się nie przypaliły. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału