W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je gwałtownie i za grosze

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /Pixel


W PRL-u wszyscy się nimi zajadali, jednak dziś pamięta już o nich niewielu Polaków. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, a składniki na nie kosztują grosze. Chodzi oczywiście o kluski żelazne znane także jako przecieraki. Koniecznie zrób je na obiad. To proste danie zachwyci domowników do tego stopnia, iż zniknie ze stołu w pięć minut.

Kluski żelazne (inaczej przecieraki) są znane ze swojego szarego koloru, który zawdzięczają użyciu surowych tartych ziemniaków. Były popularne w PRL-u, ale niektórzy Polacy do dziś chętnie się nimi zajadają w województwie łódzkim i wielkopolskim.

Niestety w innych częściach kraju zostały praktycznie zapomniane. Podaje się je zwykle kapustą kiszoną lub bigosem, żeberkami, roladą wieprzową, schabem w sosie lub kotletem. Obowiązkowym dodatkiem do tej tradycyjnej, łatwej potrawy są natomiast skwarki i podsmażona cebulka. Sprawdź, jak ją przygotować.

Może cię zainteresować: Ta herbata jest zdrowsza i smaczniejsza od tradycyjnej. Nasi sąsiedzi piją ją każdego dnia

Kluski żelazne - co to za danie? W PRL-u podawano je na każdej stołówce

Kluski żelazne w PRL-u można było zjeść na każdej stołówce pracowniczej. Były tak dobre, iż ustawiały się po nie kolejki. Dziś wciąż można ich zresztą spróbować w niektórych lokalach na terenie województwa łódzkiego, gdzie uchodzą za jeden z największych z lokalnych przysmaków (w 2016 roku zostały choćby wpisane na oficjalną listę produktów tradycyjnych).

Kluski żelazne są przygotowywane z tartych surowych i gotowanych ziemniaków oraz mąki, podawane wraz ze skwarkami i cebulą. Można je formować na podłużne wałeczki albo w formie kładzionej.

Czytaj również: Ten sernik zrobisz tylko z 3 składników. Zapomnij o mieleniu twarogu

Jak przygotować kluski żelazne - przepis na kultowe danie PRL-u. To proste

Kluski żelazne mogą pomóc ci zapobiec marnowaniu jedzenia. To dlatego, iż możesz przygotować je zawsze wtedy, gdy zostaną ci resztki ziemniaków z wczorajszego obiadu.

Przepis na kluski żelazne - składniki:

  • ziemniaki ugotowane (w mundurkach) - 4 sztuki
  • ziemniaki surowe - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku

Gdy ugotujesz ziemniaki, obierz je i rozgnieć tłuczkiem. Wrzuć do miski. Surowe ziemniaki obierz natomiast, dokładnie umyj i zetrzyj dzięki tarki. Odciśnij je z wody, a później połącz oba składniki (do ugotowanych ziemniaków dorzuć surowe).

Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, dopraw i wymieszaj dokładnie tak, by uzyskać jednolitą masę. Uformuj kluski lub wałeczki wedle uznania. Wrzuć do garnka, na osoloną wrzącą wodę i gotuj przez 7-8 minut. Później odcedź i wyłóż żelazne kluski na talerze. Smacznego!

Zobacz też:

Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć

Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać

Te ciastka to smak dzieciństwa. Z tego przepisu robiła je moja babcia

Idź do oryginalnego materiału