W PRL-u wszyscy jedli takie pierogi. Dziś wielu kręci na nie nosem

top.pl 20 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Nasze babcie i mamy potrafiły wyczarować smaczne dania z niewielu produktów. W PRL-u rządziła prostota — wiele składników było niedostępnych, tak więc tworzono dania z ograniczonej liczby rzeczy. w tej chwili część z nich jest uwielbiana, na część nieco kręcimy nosem. W tej drugiej grupie znajdują się pewne pierogi, danie to serem czy kapustą ma wielu fanów, jednak w wersji z tym farszem bywa kontrowersje. Z czego często robiono je w PRL-u?

Pierogi z mięsem czy też kapustą to klasyczne danie, które wiele osób z chęcią zjada. Jednak co jeżeli znajdziemy w nich jeszcze jeden, nieco bardziej kontrowersyjny farsz? Jeszcze kilkadziesiąt lat temu często robiono go z podrobów. Te produkty były łatwo dostępne i wbrew pozorom idealnie komponowały się z pierogowym ciastem. Dobrze doprawione i przyrządzone mogą smakować wybornie.

Pierogi z podrobami — królowały płucka

Rozmaite podroby — najczęściej płucka, wątroba i serca często pojawiały się na stołach w PRL-u. Klasycznie duszone z cebulą były smacznym, pożywnym i przede wszystkim ekonomicznym posiłkiem. Podawano je na różne sposoby, m.in. z ziemniakami i surówką, ale znajdowały swoje zastosowanie również jako farsz w pierogach. Podroby często gotowano w bulionie, aby wydobyć ich smak i sprawić, iż będą bardziej miękkie. Najczęściej w ten sposób przyrządzano ozorki oraz żołądki.

Pierogi najczęściej robiono z płucek wieprzowych, czasami dodawano inne podroby lub płucka wołowe. w tej chwili smak ten jest zapomniany, jendak jeżeli jesteś fanem kuchni PRL-u lub nie boisz się poznawać innych dań, to warto przygotować tę wersję, smak może pozytywnie zaskoczyć. Dlaczego warto jeść pierogi z podrobami? Przede wszystkim w żołądkach, płuckach i sercach znajdziemy sporo białka, nie zawierają one dużo tłuszczy, dzięki czemu są dobrą opcją dla osób mających problemy z wysokim cholesterolem. W podrobach jest także wiele witamin i minerałów w tym witaminy B12 czy też żelaza.

Sprawdź także: Smaczna i zdrowa surówka z zapomnianego warzywa. Zrobisz ją w 5 minut

Jak przygotować pierogi z płuckami?

Przepis jest stosunkowo prosty, szczególnie jeżeli wcześniej robiłeś klasyczne uszka. Na początek należy wyrobić ciasto, do jego przygotowania potrzebne są:

  • 350 g mąki pszennej typu 500 lub 650
  • łyżka śmietany,
  • 1 średnie jajko,
  • szczypta soli,
  • 125 ml ciepłej wody.

Pierogi możesz zrobić także w wersji bezglutenowej, wtedy zastąp mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej i ziemniaczanej. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ze sobą i odstaw na czas wyrabiania farszu.

Przeczytaj również: Była hitem na stołach PRL-u. Według dietetyków to jedno z najzdrowszych dań polskiej kuchni

Do przygotowania farszu potrzebne są:

  • 400 g ugotowanych w bulionie płucek wieprzowych,
  • mała czerstwa bułka pszenna,
  • mała cebula, najlepiej czerwona,
  • 30 g masła,
  • sól oraz pieprz do smaku.

Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę na maśle. Bułkę namaczamy w wodzie, po kilku minutach gdy zmięknie należy odcisnąć jej nadmiar. Mięso wraz z bułką mielimy w maszynce na średnich oczkach. Mieszamy z cebulą, doprawiamy do smaku i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie aż wypłyną. Pierogi można podawać ze skwarkami.

Zobacz też:

​Przepis na faworki prosto z Rzymu. Wręcz rozpływają się w ustach

Te pączki możesz jeść choćby na diecie. Nie podnoszą cukru

Ciasto, które zrobisz w 15 minut. Podaj je niezapowiedzianym gościom, a poproszą o przepis

Idź do oryginalnego materiału