W PRL-u każdy zajadał. Dziś mało kto wie, jak go przygotować

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Salceson (Wikimedia Commons)


W czasach PRL-u gościł w niemalże każdym domu. Dzisiaj praktycznie o nim nie słyszymy, a lata temu salceson był bardzo popularny. Nasze babcie często go przygotowywały i częstowały nim swoją rodzinę. Odpowiednio zrobiony smakuje obłędnie.

Jak wiemy, seniorki rodu zawsze są mistrzyniami w jakichkolwiek przepisach. Nie inaczej jest w przypadku salcesonu. Tradycyjną formę tego przysmaku przygotowuje się z okrawków i podrobów. w tej chwili mało komu takie coś smakuje. Okazuje sie, iż salceson można przyrządzić w zupełnie inny sposób i wykorzystać w tym celu mięso. Idealnie sprawdzi się golonka.

Babciny przepis na salceson. Jak przygotować przysmak z PRL?

Receptura jest banalnie prosta i poradzi sobie z nią choćby początkujący adept sztuki kulinarnej. Składniki znajdziesz w każdym sklepie i nie zapłacisz za nie dużo. Jak już wszystko przygotujesz, możesz przystąpić do działania.

Salceson zrobisz z:

  • trzech golonek.
  • kilograma kostek z żeberek,
  • dwóch marchewek,
  • selera,
  • pora,
  • 5 liści laurowych,
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ząbków czosnku,
  • pół łyżki majeranku,
  • pół łyżki kminku,
  • soli i pieprzu.

Salceson (Wikimedia Commons)

Sposób wykonania

  1. Na dnie dużego garnka poukładaj oczyszczone golonki. Dołóż kości żebrowe, a w wolne miejsca między mięsem poukładaj obrane i umyte warzywa. Dodaj też ziele angielskie oraz liście laurowe.
  2. Całość zalej wodą. Garnek przykryj pokrywką i postaw go na palniku. Ustaw wysoką moc ognia, by wszystko się zagotowało. Po tym czasie zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Posól mięso.
  3. Wyciągnij golonkę i oddziel mięso, przerzuć je do innego naczynia (musi być ono wyłożone folią spożywczą), kości zaś wrzuć z powrotem do wywaru.
  4. Do małej miseczki wsyp przyprawy. Zalej je wywarem z garnka i dokładnie wymieszaj. Miksturą zalej mięso z golonki. Wszystko zawiń folią spożywczą i połóż na to ciężki talerzyk.
  5. Salceson włóż w zimne miejsce, najlepiej do lodówki. Nie wyciągaj przez co najmniej 12 godzin. Po ty czasie przysmak będzie już gotowy do spożycia. Możecie nakładać go na chleb i się nim zajadać.
Idź do oryginalnego materiału