W PRL-u każdy się nim zajadał. Kultowy deser serwuje choćby Gessler. W domu zrobisz go za grosze

g.pl 1 dzień temu
Choć Polacy mają w swoim narodowym menu sporo tradycyjnych dań, które do dziś chętnie jemy i przyrządzamy, to niektóre potrawy mogły odejść w zapomnienie. Jedną z nich jest zupa "nic". W czasach PRL-u zajadały się nią dzieci w wielu polskich domach, a dziś mało kto ją zna. Jak ją ugotować?
Zaglądając do menu "U Fukiera", czyli słynnej restauracji Magdy Gessler, w sekcji z deserami znajdziemy pewną bardzo ciekawą pozycję. "Zupa nic i już" może brzmieć dla niektórych enigmatycznie, ale starsze pokolenie pewnie zna ją doskonale. Zupa nic była bowiem bardzo popularna w czasach PRL-u, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, a Polacy mieli ograniczony budżet na zakupy. Wówczas dało się ją przygotować za grosze, jednak u Magdy Gessler trzeba zapłacić za to danie aż 59 złotych (do zupy podawana jest pistacjowa beza i lody z owocami). jeżeli nie chcesz przepłacać, ale masz ochotę na ten kremowy przysmak, to sprawdź nasz przepis.


REKLAMA


Zobacz wideo Zakazane dania na weselu. Tym pozycjom Gessler mówi nie!


Co to znaczy zupa nic? Wielu jej nie zna
Zupa "nic", mimo swojej nazwy, nie ma zbyt wiele wspólnego z tradycyjnymi zupami, jakie jemy na obiad. W przeciwieństwie do nich to danie przygotowuje się z mleka, jajek, cukru i wanilii. Ma mleczną, kremową konsystencję, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako deser. Jak czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, potrawa ta była głównie przygotowywana w województwie zachodniopomorskim, a jeden z pierwszych zapisków opisujących sposób jej wytwarzania pochodzi z lat 50. XX wieku. W powojennej Polsce wybór produktów w sklepach był niewielki, a środki do życia mocno ograniczone, dlatego zupa "nic" była często serwowana na obiad lub deser.
Na przestrzeni lat metoda wytwarzania zupy 'nic' uległa niewielkim zmianom. Uprzednio, aby zupa stanowiła jedno z podstawowych sycących dań, przy jej przygotowaniu dodawano ryż. Jednak od ponad 30 lat zupa 'nic' częściej przygotowywana jest w wersji bez ryżu. Jej podstawowymi składnikami cały czas są: mleko, jajka, cukier i laska wanilii/cukier wanilinowy, których ilość zmienia się w zależności od ilości spożywających ją osób
- czytamy na stronie rządowej.
Zobacz też: Tych ziół lepiej nie ustawiaj obok siebie. Wiele osób popełnia ten błąd, a później zbiera marny plon


Jak zrobić zupę nic? Przygotuj niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania zupy "nic", to:


400 mililitrów mleka,
2 jajka,
łyżka cukru,
łyżka cukru pudru
laska wanilii.


Zupa nic - przepis. Instrukcja krok po kroku


Na początek sparzamy jajka, a następnie oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.
W osobnej misce ucieramy żółtka ze zwykłym cukrem.
Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy na kuchence, dodając do niego rozkrojoną laskę wanilii. Cały czas mieszamy, aby na mleku nie powstał kożuch.
Gdy mleko będzie już bardzo ciepłe, nakładamy na jego powierzchnię kleksy z białka. Gotujemy je przez około minutę z każdej strony, a gdy zaczną się ścinać, wyjmujemy je ostrożnie łyżką i odstawiamy do głębokich talerzy.
Mleko zdejmujemy z ognia i wlewamy do niego żółtka z cukrem, cały czas mieszając. Zupa powinna w tym momencie zgęstnieć.
Mleko wymieszane z żółtkami przelewamy do głębokich talerzy z białkiem. Tak przygotowaną zupę można podawać na ciepło lub na zimno. Dobrym pomysłem będzie dodanie do tego ulubionych owoców, na przykład truskawek, malin lub borówek.


Źródła: gov.pl, ufukiera.pl, haps.pl, pysznosci.pl


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału