W PRL-u jedli wszyscy, dziś mało kto pamięta to warzywo. Kiszone pozostało smaczniejsze

top.pl 5 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Kalarepa to jedno z zapomnianych warzyw, jednak w PRL-u cieszyło się sporą popularnością. Jest smaczna i zdrowa, do tego można ją przyrządzić na wiele sposobów. Świeża dobrze sprawdzi się do sałatek, można ją również jeść, jako przekąskę. To dobre warzywo do kiszenia. Jak przygotować kiszonki z kalarepy?

Kiszona kalarepa ma wyrazisty smak, który dobrze pasuje do dań mięsnych i bezmięsnych. Chrupiąca z dodatkiem kilku przypraw jest smacznym dodatkiem, który wielu osobom przypadnie do gustu. Sprawdź jak przygotować te kiszonki.

Kiszona kalarepa — składniki

Przepis ten wymaga tylko kilku składników i jest prosty — jeżeli wcześniej nie robiłeś kiszonek, to powinieneś sobie tak czy tak poradzić bez problemu. Przygotuj:

  • 1 kg świeżej kalarepy
  • litr wody
  • łyżkę soli
  • 5-6 ząbków czosnku
  • przyprawy: koper włoski, gorczycę oraz liście laurowe

Kalarepę można kisić zarówno w mniejszych, jak i większych słoiczkach.

Sprawdź także: Dodaj odrobinę tej przyprawy do ogórków kiszonych. Zyskają inny wymiar smaku

Kiszona kalarepa — przygotowanie

Na początek należy obrać kalarepę i pokróć w słupki lub plasterki. Do przegotowanej, ciepłej wody należy wsypać sól i mieszać aż się rozpuści. Do słoików wkładamy kalarepę i ząbek czosnku (do dużych słoików można dodać dwa) oraz przyprawy: mniejszy baldach kopru, kilkanaście ziarenek gorczycy oraz 2-3 liście laurowe na słoik.

Następnie zalewamy wszystko wodą z solą i dokładnie zakręcamy słoik. Należy się upewnić, iż całość jest dokładnie zalana solanka, jeżeli jakiś kawałek będzie wystawał, to może się zepsuć. Zostawiamy go na minimum 5 dni, po tym czasie kalarepa będzie ukiszona i gotowa do spożycia.

Przeczytaj też: Bób jest miękki i niesmaczny? To wina powszechnego błędu

Dlaczego warto jeść kiszoną kalarepę?

Kiszonki to dobra dawka mikroelementów dla naszego organizmu. Proces fermentacji zwiększa korzyści i tak już zdrowej kalarepy. W kiszonkach znajdziemy m.in. witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspierają jelita, wpływają również dobrze na ogólną odporność.

Kiszoną kalarepę można wykorzystać do kanapek, sałatek, mięs oraz ryb. To zdrowa, chrupiąca i pyszna przekąska.

Zobacz też:

​Takie ciasto z malinami robi siostra Anastazja. Wszystkie koleżanki poproszą o przepis

Już nie ogórki, a marchewki małosolne. Robię je bez użycia słoików

Przepis na domowe ptasie mleczko. Jest zdrowsze i smakuje o niebo lepiej niż to ze sklepu

Idź do oryginalnego materiału