Gotowanie obiadu dla całej rodziny nie musi zajmować kilku godzin. W naszej kuchni istnieją smaczne dania, do których potrzeba zaledwie kilku prostych składników, a przygotowanie zajmie tylko chwilę. Jedną z takich potraw jest kotlet rzymski. Dziś wiele osób o nim nie pamięta, choć przed laty uchodził za prawdziwy przysmak. Jak go zrobić i z czym podawać?
REKLAMA
Zobacz wideo Smażony ser - taki jak na Słowacji
Kotlet rzymski: przepis. Z czym podawać kotlety serowe?
Kotlet rzymski to nic innego jak smażony ser. Wystarczy obtoczyć grube kawałki sera w jajku i bułce tartej, położyć na rozgrzaną patelnię i gotowe. Brzmi banalnie, a jego sekret tkwi właśnie w prostocie. W PRL-u kotlet rzymski był bardzo popularny, przede wszystkim z tego względu, iż jego składniki są tanie i dostępnie w niemal każdym sklepie. Smażony ser można podawać na kilka różnych sposobów, jednak najlepiej smakuje w towarzystwie frytek, sosu tatarskiego lub żurawinowego i sałatki. To świetny pomysł na bezmięsny obiad.
Zobacz też: Zrobiłam schabowe z przepisu siostry Anastazji. Kotlety rozpływają się w ustach
Ser smażony: przepis. Jaki ser na kotlet rzymski? Te sprawdzi się doskonale
Składniki, jakich potrzebujesz do przygotowania kotletów rzymskich, to:
kilka grubych plastrów żółtego sera, na przykład goudy,
dwa jajka,
bułka tarta do panierowania,
olej rzepakowy do smażenia,
sól i pieprz do smaku,
ulubione dodatki, na przykład ziemniaki i warzywa.
Jak zrobić ser smażony? Fajny pomysł na obiad, który przygotujesz w kilka minut
Przygotowanie kotletów rzymskich jest bardzo proste. Przygotujesz je w 15 minut.
Na początek kroimy ser żółty na grube plastry. Każdy z nich tniemy później po przekątnej, w taki sposób, aby powstały dwa trójkąty.
W jednym naczyniu roztrzepujemy dwa jajka, a do drugiego sypiemy bułkę tartą wymieszaną z solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z olejem rzepakowym.
Każdy kawałek sera dokładnie moczymy w jajkach, a następnie obtaczamy w bułce z przyprawami. Powtarzamy tę czynność jeszcze raz, aby warstwa panierki była grubsza.
Ser kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy przez kilka minut z obu stron. Gdy panierka będzie chrupiąca i rumiana, to znaczy, iż kotlety są już gotowe.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.