​W Polsce uważamy je za chwasty. Na świecie to warzywo kosztuje krocie

top.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Na polskich łąkach rosą jak chwasty, ale na światowych rynkach towar ten osiąga naprawdę zawrotne ceny. Co więcej, czasem możemy choćby nie zwrócić na nie uwagi podczas spaceru po łące. Dowiedz się, o jakim warzywie mowa i sprawdź, dlaczego świat tak bardzo je ceni.

Zwykły chwast czy niezwykła delicja?

Czasem to, co dla jednych jest bezwartościowym chwastem, dla innych okazuje się kulinarnym skarbem. W Polsce to warzywo często traktowane jest jako niechciany dodatek na polach czy ogrodach, podczas gdy za granicą może kosztować choćby kilkaset złotych za kilogram. Właśnie tak jest z młodymi pędami chmielu, znanymi wśród smakoszy jako "szparagi biedaków".

Sprawdź również: To przez to płacisz wysokie rachunki. Ile "pożeraczy prądu" masz w domu?

Młode pędy chmielu, rosnące dziko w Polsce, to prawdziwy skarb dla smakoszy oraz osób ceniących zdrowy styl życia. Wytwarza się z nich luksusowe produkty spożywcze, a ich delikatny smak sprawia, iż są cenione w kuchniach najwyższej klasy restauracji na całym świecie.

Dlaczego świat oszalał na punkcie młodych pędów chmielu?

Sekret tkwi w ich unikalnych walorach smakowych i wartościach odżywczych. Młode pędy chmielu są bogate w witaminy A, C i E oraz w minerały takie jak magnez, potas czy żelazo. Zawierają także błonnik wspomagający trawienie oraz substancje o działaniu przeciwutleniającym. Ich sezonowość oraz trudna dostępność dodatkowo podnoszą ich wartość. Młode pędy zbiera się manualnie, co jest procesem czasochłonnym i wymagającym wprawy. Dlatego też w krajach takich jak Belgia czy Włochy młode pędy chmielu osiągają ceny choćby kilkuset euro za kilogram.

Czy warto zainwestować w polskie "chwasty"?

Polska ma ogromny potencjał, aby stać się liderem w uprawie młodych pędów chmielu na potrzeby rynków zagranicznych. Wiele firm spożywczych i restauracji premium już teraz zaczyna się nimi interesować, widząc ich potencjał kulinarny i zarobkowy. Jednocześnie, coraz więcej rolników zaczyna traktować chmiel jako cenny produkt, a nie tylko roślinę przemysłową do produkcji piwa.

Sprawdź również: Nowy sposób obliczania minimalnego wynagrodzenia w 2026 roku. Przebije magiczną granicę?

Jeśli Polska wykorzysta swoje zasoby i wiedzieć na temat tej rośliny, może osiągnąć znaczące zyski na międzynarodowym rynku. Warto też pamiętać, iż młode pędy chmielu doskonale wpisują się w trendy gastronomii wysokiej klasy oraz ekologicznego rolnictwa.

Czy młode pędy chmielu staną się kolejnym towarem eksportowym Polski? Wszystko wskazuje na to, iż czas spojrzeć na nie z innej perspektywy i dostrzec w nich prawdziwą wartość.

Zobacz też:

To ostatnie dni na uregulowanie tej opłaty. Później będą kary

​Te pieniądze ZUS wypłaci seniorom bez względu na dochody i staż pracy. Sprawdź, komu się należą

​Tyle kosztuje zorganizowanie komunii w 2025 r. Rodzice załamują ręce nad ceną talerzyka

Idź do oryginalnego materiału