W Końskich ruszyła pierwsza jadłodzielnia! [wideo, zdjęcia]

tkn24.pl 9 miesięcy temu

W przedsionku Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej przy ulicy Armii Krajowej 22 od wtorku funkcjonuje Pierwsza Konecka Jadłodzielnia. Każdy może przynieść tam produkty żywnościowe, czy gotowe potrawy, a każdy kto ich potrzebuje może je zabrać. Jadłodzielnia funkcjonować będzie od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 19:00.

„W tym czasie można przychodzić do przedsionka przy głównym wejściu MGOPS i zarówno przynosić żywność, jak i brać tę żywność z tego miejsca. jeżeli macie za dużo żywności, za dużo kupiliście jej, jeżeli ugotowaliście zbyt wiele i nie jesteście w stanie sami zjeść to nie wyrzucajcie tego jedzenia. Przynieście je do nas i podzielcie się tą żywnością z kimś kto tego potrzebuje, a ten kto tego potrzebuje może zawsze tutaj przyjść i wziąć tę żywność za darmo” – opowiada Aneta Mikuszewska-Sorn, dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Końskich.

Jadłodzielnia działać będzie w pełni anonimowo tak by potrzebujący nie musieli się niczego obawiać. Inicjatorem powstania tego miejsca jest konecki samorząd –„Ona jest postawiona w takim miejscu by w sposób niekonfliktowy, dyskretny, każdy kto ma nadmiar jedzenia może tutaj przyjść i zdeponować to co ma, a z drugiej strony by Ci, którzy są w potrzebie mogli tu przyjść i skorzystać z zawartości tych regałów, czy lodówek. Mam nadzieję, iż nie zabraknie ani ludzi dobrej woli, którzy będą chcieli ją zapełniać, ani tych którzy będą potrzebowali z niej skorzystać. Opracowaliśmy regulamin, który ma nam zapewnić bezpieczeństwo korzystania, a przede wszystkim tym, którzy będą odbiorcami. Chodzi o to by uniknąć ryzyk związanych z przeterminowanymi produktami lub takimi które mogą nieść ze sobą ryzyka zatruć” – mówi nam Krzysztof Obratański, burmistrz miasta i gminy Końskie.

Od początku pomysłowi patronuje też Powszechna Spółdzielnia Spożywców SPOŁEM w Końskich, która między innymi przekazała na rzecz tego miejsca chłodziarkę. SPOŁEM chcę przyczynić się do zmniejszenia marnowania przez ludzi żywności –„Marnowanie żywności jest problemem. Mało tego – choćby biorąc pod uwagę jedną rzecz, iż nasze społeczeństwo ma coraz mniej pieniędzy, bo borykamy się z inflancją i widzimy sami, iż klienci kupują tego jedzenia mniej to tak czy inaczej to jedzenie zostaje. o ile więc jest możliwość przekazania tej żywności dla potrzebujących to jak najbardziej musimy w tym projekcie uczestniczyć chociażby przekazując urządzenie, które będzie temu służyło. W przyszłości, już tu zapowiadam, iż będziemy pomagać w uzupełnianiu tych urządzeń by zawsze były odpowiednio zaopatrzone” – opowiada nam Jerzy Cholewiński, prezes PSS Społem.

Co ważne: do koneckiej jadłodzielni przynosić można pojedyncze produkty, ale i całe potrawy, na przykład te, które zostaną po świętach –„Muszą to być produkty, które mają określony termin ważności. To jest gwarantem tego, iż żywność będzie świeża. Muszą to być produkty szczelnie zapakowane. Mogą to być rzeczy wyrobu własnego, domowego, ale musi to być produkt, który jest opisany, szczelnie zamknięty i z opisaną datą przygotowania […] Własne potrawy należy szczelnie zamknąć w opakowaniu, najlepiej w słoiku, opisać co to za potrawa i napisać datę sporządzenia tej potrawy” – dodaje dyrektor Mikuszewska-Sorn.

Kto więc już dziś czuje potrzebę serca by podzielić się żywnością lub po prostu potrzebuje dla siebie i swojej rodziny jedzenia to może udać się do jadłodzielni. W każdy dzień powszedni od 7:30 do 19:00.

Zdjęcia:

Idź do oryginalnego materiału