Bardzo kilka osób wie, iż Unia Europejska od stycznia tego roku dopuściła do sprzedaży produkty zawierające przetworzone świerszcze domowe. Podpowiadamy, jak rozpoznać to, iż mąka ze świerszczy znajduje się w jedzeniu, którego zakup rozważasz.
O co chodzi z tymi świerszczami w produktach spożywczych?
Zgodnie z nowymi przepisami różne gatunki świerszczy domowych mogą być sprzedawane w formie mrożonej, suszonej lub sproszkowanej. Wielu producentów zaczęło więc dodawać do swoich produktów m.in. mąkę ze świerszczy, bo polepsza ona smak, albo też jest zamiennikiem innego, trudniej dostępnego składnika. o ile jesteś uczulony na owady albo z jakiegoś powodu nie chcesz spożywać tego typu produktów, to warto, byś był w stanie je rozpoznać. Najłatwiej to zwykle zrobić czytając etykietę. Taki dodatek musi bowiem być w jakiś sposób wyszczególniony. Kłopot w tym, iż wiele firm woli, by ich klienci o tego rodzaju składniku w produkcie nie wiedzieli. Starają się więc używać nazw, które wiele osób mogą zmylić, albo być im po prostu nieznane.
W jakich produktach możemy znaleźć dodatek ze sproszkowanych owadów?
Producenci jedzenia używają głównie mąki ze świerszcza domowego, szarańczy wędrownej i sproszkowanych larw mącznika młynarka. Mają one zastosowanie w takich produktach jak:
- chleb i bułki;
- półprodukty przeznaczone do wyrobów piekarniczych;
- batoniki zbożowe;
- przetworzone zboża i płatki śniadaniowe;
- owsianka;
- gotowe dania na bazie zbóż i makaronów;
- makarony;
- zupy;
- pizza;
- przekąski (chipsy, krakersy, paluszki);
- czekolada;
- masło orzechowe;
- produkty wegetariańskie;
- produkty mleczne, jak np. jogurty;
- przetwory mięsne;
- suplementy diety w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE dla osób dorosłych;
Czy tam jest mąka ze świerszczy? Jak czytać etykiety?
Obecność w produkcie mąki ze świerszczy jest zwykle ukrywana pod postacią nazw takich jak Acheta domesticus (świerszcz domowy), Tenebrio Molitor (mącznik młynarek), Locusta migratoria (szarańcza wędrowna). Jak widzisz, producenci używają tutaj po prostu łacińskich nazw, które mało kto zna. Nie są to jedyne sposoby, w jakie mogą być oznaczane produkty zawierające sproszkowane świerszcze. Producenci ciągle silą się tu na nowe pomysły, bo wiedzą, iż wielu kupujących informacja o obecności świerszczy odstrasza. A prawda jest taka, iż choć dla wielu ludzi brzmi to ohydnie, to nie ma się czego tutaj pod kątem zdrowotnym bać. I prawdopodobnie większość z nas jadła już niejeden produkt, który zawierał sproszkowane świerszcze, tyle iż o tym nie wiedzieliśmy.
Warto też zwrócić uwagę na trzy oznaczenia na produktach spożywczych, które zwykle oznaczają, iż w jego wytworzeniu wykorzystano robaki:
- E904 – oznacza, iż w tym produkcie użyto czerwca, a dokładnie pluskwiaka żyjącego na drzewach;
- E121 – oznacza, iż jako barwnika użyto koszenili z czerwców kaktusowych;
- E120 – to także rodzaj barwnika bazującego na czerwcach kaktusowych.
Może cię również zainteresować: Czym jest downsizing? To kolejny perfidny chwyt marketingowy, na którym jesteś stratny