W Holandii się zajadają. Popularny fast food w domowej wersji

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kapsalon, czyli kebab z frytkami i zapiekanym serem - Pyszności; foto: Canvs


Jeśli byłeś kiedyś w Holandii, to na pewno widziałeś, jak tamtejsi mieszkańcy zajadają się niespotykanym w Polsce daniem, przypominającym nieco kebab. To kapsalon — popularny holenderski fast food, którego raczej nie uświadczysz od nadwiślańskich restauratorów. Nie pozostaje ci nic innego, jak przygotować go w domu. To naprawdę łatwe!

Kapsalon to danie łudząco przypominające kebab, ale do jego stworzenia wykorzystuje się jeszcze zapiekany ser żółty i frytki. Chociaż nie brzmi to jak przykład zdrowej kuchni, to warto wziąć pod uwagę, iż ten fast food wychodzi pod tym względem relatywnie dobrze. Nie brakuje w nich w końcu warzyw, które stanowią uczciwą część kapsalonu.

Chociaż ten holenderski specjał jest w Niderlandach niezwykle popularny, to raczej ciężko go dostać w pozostałych krajach Europy. Według niektórych źródeł można go kupić jeszcze w Belgii. Czy trzeba jechać aż tak daleko? Nie! Kapsalon bez problemu przygotujesz w domu. Zajmie ci to nie więcej, niż zwykły obiad, a można przy tym liznąć nieco europejskiej kultury kulinarnej. Przyjemne z pożytecznym, czyż nie?

Kapsalon, czyli kebab z frytkami i zapiekanym serem – Pyszności; foto: Canvs

Domowy kapsalon, holenderski kebab

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • frytki mrożone (lub ziemniaki i domowe frytki),
  • pół główki kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej,
  • 1 ogórek zielony,
  • 2 ogórki kiszone,
  • duży pomidor,
  • czerwona cebula,
  • 100 g żółtego sera w kostce,
  • olej do smażenia,
  • płaska łyżka przyprawy do kebaba,
  • sól, pieprz.

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • szczypta soli i cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Frytki upiecz tak, jak zakłada instrukcja na opakowaniu. Oczyszczone piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski, skrop olejem, dopraw przyprawą do kebaba i usmaż.
  2. Czas na warzywa. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Kapustę posiekaj, a pomidory, ogórki zielone i kiszone przekrój najpierw wzdłuż, a następnie w plastry. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  3. Przygotuj sos, mieszając w misce jogurt, majonez, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Dopraw.
  4. W formie do pieczenia ułóż frytki, na nich kurczaka, a wszystko przysyp serem. Zapiecz w piekarniku do rozpuszczenia się sera.
  5. Na wierzch ułóż zmieszane warzywa. Kapsalon jest już prawie gotowy. Na koniec polej całość sosem. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału