Danuta Martyniuk podzieliła się sprawdzonym przepisem na pożywny barszcz ukraiński. Zenek przepada za tą zupą. Zobacz, jak ją zrobić.
Barszcz ukraiński to jedna z zup, po których nikt nie będzie domagał się dokładki. Jest pożywna, pełna treści i niesamowicie sycąca, więc świetnie sprawdzi się na obiad. Dzięki dużej ilości mięsa, fasoli i kapusty przypomina bardziej danie jednogarnkowe. Swoim sprawdzonym przepisem podzieliła się żona najpopularniejszego polskiego discopolowca, Zenka Martyniuka. Jej sekretem jest mocno aromatyczny i pełen głębi bulion drobiowo-wołowy.
Danuta Martyniuk podała przepis na barszcz
Ostatni czas to moment, w którym żona gwiazdora wychodzi z cienia i coraz częściej udziela się w mediach. Nie tylko zachwyca zgrabną sylwetką, ale również chętnie odwiedza programy śniadaniowe. Podczas jednego z występów w śniadaniówce zdradziła, jak przygotowuje barszcz ukraiński. Podstawą jest pyszny bulion, a wśród przypraw znaleźć można również ocet.
Zenek Martyniuk z żoną Danutą- Pyszności
Składniki:
- włoszczyzna
- korpus kurzy
- 100 g chudego szpondru
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czarny pieprz w ziarnach
- 4 buraki
- 400 g ugotowanej białej fasoli
- 4 ziemniaki
- 0,5 białej kapusty
- sól i pieprz
- 400 ml kwaśnej śmietany
- pietruszka
- 3 łyżki octu
- koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Na bazie korpusu, obranej włoszczyzny oraz szpondru przygotuj bulion. Dodaj do niego ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach.
- Marchewkę oraz buraki obierz i pokrój w słupki. Podgrzej na patelni z rozgrzanym olejem.
- Do smażących się warzyw dodaj ocet i smaż na niewielkim ogniu przez 15 minut.
- Po tym czasie dorzuć posiekaną w kostkę cebulę, sól i pieprz. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z niedużą ilością wody i cukrem.
- Dodaj koncentrat do smażących się warzyw i duś jeszcze przez 15 minut.
- Do wywaru dodaj posiekaną kapustę i gotuj przez 30 minut.
- Po tym czasie dorzuć podsmażone buraki z marchewką i cebulą.
- Gotuj całość przez 40 minut na niewielkim ogniu.
- Do zupy dodaj ugotowaną białą fasolę (możesz sięgnąć również po tę z puszki).
- Barszcz podawaj z kleksem śmietany, ugotowanymi ziemniakami i posiekaną natką pietruszki.