W czasie świąt coraz więcej żywności ląduje w śmietnikach

slowopodlasia.pl 2 godzin temu
Aż 63 proc. z nas przygotuje więcej jedzenia, niż go potrzebujemy na trzy dni świąt – wynika z badania Too Good To Go, firmy wpływu społecznego, i sondażowni Opinia24.Marnujemy więcej jedzenia, niż nam się wydajeKończy się to tym, iż między 23 a 30 grudnia 83 proc, Polaków pozbywa się nadmiaru jedzenia. Do śmietnika trafia aż 61,7 tys. ton żywności, co daje 1,6 kg na osobę.– Nasze badania są dowodem, iż marnujemy znacznie więcej jedzenia, niż nam się wydaje, a deklaracje często różnią się od rzeczywistości. Do 26 grudnia wyrzucamy resztki jedzenia po przygotowaniu potraw świątecznych, z kolei od 27 grudnia główną przyczyną marnowania jest zepsucie się żywności – komentuje cytowana przez serwis esgtrends.pl Anna Podkowińska-Tretyn z Too Good To Go.Na czele listy są warzywa i owoceNa czele listy produktów, których najwięcej wyrzucamy, są warzywa i owoce. Polacy – jak czytamy – marnują ich 10,9 tys. ton. Na kolejnym miejscu są zupy (9,69 tys. ton), napoje (7,7 tys. ton), gotowe potrawy wieloskładnikowe (7,6 tys. ton) i ryby (5,42 tys. ton).Najrzadziej pozbywamy się słodyczy i deserów (4 tys. ton) oraz sosów (0,95 tys. ton).Najwięcej jedzenia trafia do śmietnika 24 grudnia. Tego dnia przodują ryby, z kolei 25 i 26 grudnia Polacy wyrzucają głównie zupy. 27 grudnia – resztki napojów.30 grudnia ponad połowa z nas (65 proc.) wciąż ma w lodówce pozostałości świątecznych potraw. Wiele z nich skończy niestety w śmietniku.Dlaczego wyrzucamy jedzenie? Na liście powodów, dla których to robimy, są:niezagospodarowanie resztek, które powstały w trakcie przygotowywania potraw – 33 proc. respondentów,zepsucie się produktów – 29 proc.,brak świeżości produktów – 18 proc.,za dużo jedzenia – 12 proc.,niechęć do tego, żeby dłużej jeść świąteczne potrawy – 7 proc.Co zrobić z tym, co nam zostało po świętach?Według Too Good To Go 30 grudnia 65 proc. Polaków wciąż ma w lodówce pozostałości świątecznych potraw. Co zrobić, żeby ich nie zmarnować?Too Good To Go podpowiada: podzielić na mniejsze porcje i zamrozić,przygotować nowe dania, np. sałatki, zupy czy zapiekanki,przechowywać w szczelnych pojemnikach, żeby dłużej zachowały świeżość.Nadmiar jedzenia można też przekazać bliskim albo wstawić do lodówki społecznej.
Idź do oryginalnego materiału