Druga edycja Vegan Weekend rusza 15 sierpnia i potrwa cały długi weekend. Do odwiedzenia jest 11 łódzkich lokali!
Kuchnia roślinna jest dla wszystkich! I właśnie to udowadniamy naszym short festiwalem, na który zaprosimy was razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń w długi sierpniowy weekend. Od 15 do 17 sierpnia w 11 łódzkich lokalach spróbujecie wegańskich, w 100% roślinnych dań i deserów przygotowanych specjalnie na wydarzenie. Vegan Weekend, to wydarzenie dla wszystkich, nie tylko dla wegan. Bierzcie znajomych i odkryjcie pełnię smaku roślinnych pyszności. A iż sezon na najlepsze owcoce i warzywa w pełni, spodziewajcie się naprawdę dopracowanych smaków.

UCZESTNICY FESTIWALU
Boska Włoska (Gojawiczyńskiej 22)
Wegańskie Fusilli | Makaron fusilli z mąki grochowej podane z domowym pesto szpinakowym, pomidorami koktajlowymi konfitowanymi w oliwie czosnkowej i szpinakiem
Cena: 42 zł


DOKI Gastrobar (OFF Piotrkowska)
Wytrawna tartaletka na ciepło | Tartaletka, grillowane tofu w sosie śliwkowym, mus z masłem orzechowym, pieczona marchew i burak, glazura z tymiankiem i chili, mus morelowy
Cena: 29 zł
Jemy Kremy (Włókiennicza 1)
Całe lato | Bułeczka drożdżowa z zapiekanym kremem waniliowym, jagodami, kruszonką, śmietanką i dużą ilością świeżych, sezonowych owoców
Cena: 29 zł

King Kong Thai Food (Piotrkowska 217)
Udon stir-fry | Smażony makaron udon z żółtym curry, świeżym kalafiorem, suszonymi pomidorami, grzybami shitake, tajską bazylią, kolendrą, papryczką chili i prażoną cebulką
Cena: 45 zł


Kraftowa (Piotrkowska 48)
Kokosowa Panna Cotta | Wegańska Panna Cotta z mlekiem kokosowym i kardamonem
*bez glutenu, bez cukru*
Cena: 18 zł
Niebo Focaccia (Piotrkowska 102)
La Foresta Vegana | Focaccia, marynowane tofu, smażone kurki, słodko-kwaśne cebulki borettane, wegański majonez truflowy z kaparami, wegańska gouda, rukola
Cena: 23 zł mała kanapka, 42 zł duża kanapka


Ramki (Piotrkowska 144)
Schabowy 2.0 | Bakłażan w panko a’la kotlet schabowy, stek z pomidora, truflowe purée, kokosowa śmietanka, złocista okrasa, oliwa porowa
Cena: 49 zł
Ryba do ryżu Sushi bar (al. Wyszyńskiego 73A)
Umami Vegan Roll | Słodko ostry ogórek gruntowy, awokado, sałata rzymska, kanpyo, pomidor malinowy kompresowany w sosie sojowym z sake, sos ziołowy, masago arare, mikroliście mizuny
Cena: 30 zł


Sendai Sushi & Ramen (Monopolis, Kopcińskiego 62)
Rice bowl boczniak a’la karaage | Świeży boczniak a’la karaage z sosem unagi, awokado, młoda soja, pikle z marchwi, ryż jaśminowy, furikake, rzodkiewka, brokuł, shitake marynowane, limonka
Cena: 49 zł
U Kretschmera (Kopernika 64)
Wegańskie gnocchi z sosem serowym i warzywami | Gnocchi z fioletowego ziemniaka, oliwa orzechowa, wegański ser, kurki, zielona fasolka
Cena: 39 zł


Zielona (Rynek Manufaktury)
Letnia miska Buddy | Kolorowa komosa ryżowa, grillowana brzoskwinia oraz marchewka, smażone marynowane tofu, kukurydza, pomidory, rukola, awokado, limonka, kruszone orzeszki ziemne
Cena: 55 zł