Vegan Weekend 2025 – poznaj festiwalowe dania

jemywlodzi.pl 1 dzień temu

Druga edycja Vegan Weekend rusza 15 sierpnia i potrwa cały długi weekend. Do odwiedzenia jest 11 łódzkich lokali!

Kuchnia roślinna jest dla wszystkich! I właśnie to udowadniamy naszym short festiwalem, na który zaprosimy was razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń w długi sierpniowy weekend. Od 15 do 17 sierpnia w 11 łódzkich lokalach spróbujecie wegańskich, w 100% roślinnych dań i deserów przygotowanych specjalnie na wydarzenie. Vegan Weekend, to wydarzenie dla wszystkich, nie tylko dla wegan. Bierzcie znajomych i odkryjcie pełnię smaku roślinnych pyszności. A iż sezon na najlepsze owcoce i warzywa w pełni, spodziewajcie się naprawdę dopracowanych smaków.

UCZESTNICY FESTIWALU

Boska Włoska (Gojawiczyńskiej 22)

Wegańskie Fusilli | Makaron fusilli z mąki grochowej podane z domowym pesto szpinakowym, pomidorami koktajlowymi konfitowanymi w oliwie czosnkowej i szpinakiem
Cena: 42 zł

Boska Włoska
DOKI

DOKI Gastrobar (OFF Piotrkowska)

Wytrawna tartaletka na ciepło | Tartaletka, grillowane tofu w sosie śliwkowym, mus z masłem orzechowym, pieczona marchew i burak, glazura z tymiankiem i chili, mus morelowy
Cena: 29 zł

Jemy Kremy (Włókiennicza 1)

Całe lato | Bułeczka drożdżowa z zapiekanym kremem waniliowym, jagodami, kruszonką, śmietanką i dużą ilością świeżych, sezonowych owoców
Cena: 29 zł

King Kong Thai Food (Piotrkowska 217)

Udon stir-fry | Smażony makaron udon z żółtym curry, świeżym kalafiorem, suszonymi pomidorami, grzybami shitake, tajską bazylią, kolendrą, papryczką chili i prażoną cebulką
Cena: 45 zł

King Kong
Kraftowa

Kraftowa (Piotrkowska 48)

Kokosowa Panna Cotta | Wegańska Panna Cotta z mlekiem kokosowym i kardamonem
*bez glutenu, bez cukru*
Cena: 18 zł

Niebo Focaccia (Piotrkowska 102)

La Foresta Vegana | Focaccia, marynowane tofu, smażone kurki, słodko-kwaśne cebulki borettane, wegański majonez truflowy z kaparami, wegańska gouda, rukola
Cena: 23 zł mała kanapka, 42 zł duża kanapka

NIEBO Focaccia
Ramki

Ramki (Piotrkowska 144)

Schabowy 2.0 | Bakłażan w panko a’la kotlet schabowy, stek z pomidora, truflowe purée, kokosowa śmietanka, złocista okrasa, oliwa porowa
Cena: 49 zł

Ryba do ryżu Sushi bar (al. Wyszyńskiego 73A)

Umami Vegan Roll | Słodko ostry ogórek gruntowy, awokado, sałata rzymska, kanpyo, pomidor malinowy kompresowany w sosie sojowym z sake, sos ziołowy, masago arare, mikroliście mizuny
Cena: 30 zł

Ryba do Ryżu Sushi bar
Sendai Sushi & Ramen

Sendai Sushi & Ramen (Monopolis, Kopcińskiego 62)

Rice bowl boczniak a’la karaage | Świeży boczniak a’la karaage z sosem unagi, awokado, młoda soja, pikle z marchwi, ryż jaśminowy, furikake, rzodkiewka, brokuł, shitake marynowane, limonka
Cena: 49 zł

U Kretschmera (Kopernika 64)

Wegańskie gnocchi z sosem serowym i warzywami | Gnocchi z fioletowego ziemniaka, oliwa orzechowa, wegański ser, kurki, zielona fasolka
Cena: 39 zł

U Kretschmera
Zielona

Zielona (Rynek Manufaktury)

Letnia miska Buddy | Kolorowa komosa ryżowa, grillowana brzoskwinia oraz marchewka, smażone marynowane tofu, kukurydza, pomidory, rukola, awokado, limonka, kruszone orzeszki ziemne
Cena: 55 zł

Idź do oryginalnego materiału