Używasz miodu zamiast cukru? Michał Wrzosek mówi, dlaczego to błąd

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Michał Wrzosek odradza stosowanie miodu (pexels)


Cukier nie należy do zbyt zdrowych produktów. Wie o tym każdy i wiele osób szuka idealnych zamienników. Wiele osób stawia wtedy na miód. Michał Wrzosek, doktor dietetyki, stanowczo odradza. Dlaczego? Wszystko tłumaczy na TikToku.

Wydawało się, iż miód (zaraz po erytrytolu i ksylitolu) to jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Okazuje się, iż nie jest to do końca prawda. Chociaż składnik ten posiada mnóstwo adekwatności, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, to ma jedną bardzo poważną wadę. Przez nią możemy zacząć przybierać na wadze.

Michał Wrzosek odradza stosowanie niektórych zamienników cukru

Pewnie zastanawiacie się nad tym, co jest nie tak z miodem, syropem z agawy, cukrem trzcinowym, syropem klonowym oraz cukrem kokosowym. Doktor dietetyki zwrócił uwagę na to, iż są bardzo słodkie i „mają mniej więcej taką samą ilość cukru jak cukier”. Oznacza to tyle, iż nie możemy tymi produktami objadać się bez opamiętania. Zbyt duże ilości węglowodanów (szczególnie prostych) w diecie to prosta droga do otyłości, cukrzycy lub innych schorzeń.

Co więc powinniśmy wybierać? Wrzosek w komentarzu do filmiku wskazał na erytrytol i ksylitol. Mają o wiele mniej kalorii i nie podnoszą tak gwałtownie poziomu cukru.

@michal_wrzosek Często wybierasz miód zamiast cukru? #cukier #miód #syrop ♬ I Ain’t Worried – OneRepublic

Miód zamiast cukru? To nie jest dobry pomysł

Pyszny miodzik ma jeszcze jeden minus. Jako produkt dwa razy cięższy od białego proszku dostarcza o wiele więcej kalorii. Herbata nie tylko jest wtedy słodsza, ale i bardziej kaloryczna. Do tego pod wpływem ciepła traci swoje najważniejsze adekwatności. Nie ma już działania bakteriobójczego, a wszystkie mikroelementy zostają zniszczone.

Chociaż miód jest produktem naturalnym i smakuje obłędnie, to lepiej ograniczyć jego ilość w diecie. Zamiast tego można wykorzystać erytrytol albo ksylitol.

Michał Wrzosek odradza stosowanie miodu (pexels)

Idź do oryginalnego materiału