Użyj grzebienia! Ten patent zachwyci każdego z was

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciastka w kształcie róży- Pyszności


Wytrawne ciastka w kształcie róży to prosta przekąska idealna na imprezę. Do jej przygotowania potrzebujesz między innymi grzebienia.

Wytrawne ciasteczka z prostych składników świetnie sprawdzą się jako dodatek do domowego dipu. Kiedy mówię znajomym, iż do przygotowania potrzebuję zaledwie kilku składników i grzebienia, to ze zdumienia przecierają oczy. Wpadłam na ten patent podczas zakupów, gdy przy sklepowej kasie leżał nowy, nierozpakowany grzebień. Pomyślałam: a może wykorzystam go w swojej kuchni, do zrobienia wzorków? Brzmi nieco niedorzecznie, ale zaraz sam się przekonasz, iż to naprawdę działa. Oczywiście, używamy tutaj tylko czystego sprzętu, ale to wydaje się być oczywiste.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Słone ciastka w kształcie róży

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju
  • 1 żółtko
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesypuję mąkę pszenną. Dodaję do niej sól, proszek do pieczenia, olej oraz żółtko i wyrabiam ciasto. Podczas wyrabiania stopniowo dolewam również wodę.

    Ciastka w kształcie róży – Pyszności

  2. Ciasto zagniatam w kulkę i przekładam do miski. Przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 30 minut, aby odpoczęło.
  3. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i przy pomocy małych miseczek wycinam w nim kółka.

    Ciastka w kształcie róży – Pyszności

  4. Przy pomocy grzebienia odciskam wzorki na każdym kawałku ciasta

    Ciastka w kształcie róży – Pyszności

  5. Cztery kółka układam tak, aby ich brzegi nachodziły na siebie. Następnie roluję ciasto i przekrawam rulon na pół.

    Ciastka w kształcie róży – Pyszności

  6. Róże zabezpieczam wykałaczki od dołu, aby się nie rozpadły. Na górze delikatnie rozchylam płatki.
  7. Wrzucam na patelnię i smażę w głębokim oleju, aż ciasto się zarumieni, przewracając je co jakiś czas.

    Smażenie – Pyszności

  8. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego i wyciągam wykałaczki. Przekładam na talerz. Serwuję samodzielnie lub jako dodatek do dipu, na przykład guacamole czy twarożku.
    Smacznego!

    Ciastka na słono – Pyszności

Idź do oryginalnego materiału