Uwaga na letnie jedzenie! Bakterie nie biorą urlopu

angora24.pl 6 dni temu

Latem gwałtownie rośnie ryzyko za – truć pokarmowych i zakażeń bakteryjnych. W wysokiej temperaturze mikroby namnażają się wyjątkowo szybko, zarówno w żywności, w wodzie, jak i na blatach kuchennych. Dlatego szczególnie najmłodsi muszą zachować wyjątkową ostrożność. Już po kilku godzinach niewinne danie stojące poza lodówką zamienia się w coś groźnego dla zdrowia. Letnie ciepło znacznie skraca czas przydatności posiłków do spożycia – choćby o połowę. O tej porze roku trzeba zwracać szczególną uwagę na świeże ryby (sushi), surowe i niedogotowane mięso (tatar, carpaccio), surowe jajka i potrawy z nich przyrządzane, niepasteryzowane mleko i jego przetwory, a także uważać na lody z niepewnego źródła, owoce morza (ostrygi, małże, krewetki) i produkty garmażeryjne oraz na surowe sałatki. W chłodzie koniecznie powinny być przechowywane wędliny, sery, ciasta z kremem, jogurty i mleko. Nie wolno ich zostawiać na słońcu. Warzywa, owoce i ręce należy dokładnie myć. A jeżeli ma się wątpliwości co do świeżości danego produktu, to lepiej go nie jeść.

Idź do oryginalnego materiału