Uszka z mięsem to popularne danie, które najczęściej jest serwowane w towarzystwie czerwonego barszczyku. Poniżej kilka wskazówek na temat tego, jak przygotować danie, aby wydobyć z niego pełnię smaku i aromatu.
REKLAMA
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Farsz do uszek z mięsem — jakie mięso wybrać?
Jaki rodzaj mięsa wybrać na farsz do uszek z mięsem? Najczęściej do uszek używa się mielonego mięsa wieprzowego. Mięso wieprzowe charakteryzuje się soczystością i delikatnym smakiem, który dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami farszu tj podsmażoną cebulą i przyprawami. Wieprzowina jest łatwo dostępna i stosunkowo niedroga, dlatego jest często używana do różnego rodzaju potraw. Wybór wieprzowiny do farszu do uszek jest ukłonem w stronę tradycji, jednak we współczesnej kuchni można wykorzystać także interesujące alternatywy. Można przygotować uszka z mięsem mieszanym np. wieprzowo-wołowym lub też z mięsem drobiowym. Użycie mięsa drobiowego sprawi, iż uszka będą mniej tłuste i przez to "lżejsze".
Przepis na uszka z mięsem wieprzowym — aromatyczny i soczysty farsz
Przepis na uszka z mięsem wieprzowym zaczynamy od przygotowania farszu. Będziesz potrzebować następujących składników:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy na drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po ok. 5 minutach dodajemy czosnek i całość podgrzewamy do momentu, aż cebula się zarumieni. Dodajemy mięso mielone i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i smażymy. Gdy mięso będzie usmażone, zawartość patelni przekładamy do miski i delikatnie (ale nie całkowicie) blendujemy. Odkładamy do wystygnięcia.
Uszka z mięsem — przepis na elastyczne ciasto
Jak zrobić najlepsze uszka z mięsem? Przepis na uszka z mięsem to nie tylko soczysty farsz, ale także elastyczne ciasto, które dopełnia całości dania. Przepis na ciasto wydaje się banalnie prosty, jednak warto znać kilka trików, które sprawią, iż będzie ono miało idealną konsystencję. Bardzo istotne są proporcje użytych składników. Aby przygotować ciasto na uszka z mięsem, będziesz potrzebować:
500 g mąki pszennej (typ 450)
ok. 250 ml ciepłej wody
½ łyżeczki soli
łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiej mąkę. W drugiej wymieszaj ze sobą ciepłą wodę, sól i olej. Dodaj do mąki i zacznij łączyć składniki dzięki szpatułki, a następnie manualnie. Gdy składniki połączą się ze sobą, przełóż ciasto na blat lub stolnicę i zacznij zagniatać. manualne zagniatanie sprawia, iż ciasto staje się idealnie sprężyste i elastyczne. Ciasto powinno być wyrabiane odpowiednio długo (ok. 15-20 minut), a następnie należy je odłożyć, aby "odpoczęło" (najlepiej przykryć je miską odwróconą do góry dnem).
Uszka z mięsem do barszczu — jak lepić?
Jak lepić uszka z mięsem do barszczu? Ciasto należy podzielić na kilka części. Jedną z nich cienko rozwałkowujemy, a pozostałe trzymamy pod przykryciem, dzięki czemu ciasto nie będzie niepotrzebnie wysychało. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, a następnie wycinamy kółka np. dzięki kieliszka. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi (ważne, aby nie były oprószone mąką, bo ciasto może się rozklejać), a następnie formujemy kształt uszek. Uszka z mięsem gotujemy w lekko osolonej wodzie do czasu, aż zaczną wypływać na wierzch. Uszka wyławiamy z wody i układamy na tacy lub na talerzu, aby przestygły.
Przepis na uszka z mięsem — kiedy go wykorzystać?
Kiedy wykorzystać przepis na uszka z mięsem do barszczyku? Uszka z mięsem to wyjątkowa potrawa, która w wielu domach jest serwowana w okresie Bożego Narodzenia. Niektórzy podają to danie na wieczerzy wigilijnej, jednak z uwagi na zawartość mięsa, nie każdy to praktykuje. Uszka z mięsem i barszczykiem można z powodzeniem podać także w pierwszy lub drugi dzień Świąt. Świetnie sprawdzą się także jako ciepłe danie na imprezie sylwestrowej lub noworocznej. Uszka z mięsem to przepis czasochłonny, jednak można je przygotować z dosyć dużym wyprzedzeniem i zamrozić. Przed podaniem wystarczy wrzucić je do wrzącej wody i przez chwilę gotować.
Zobacz też: Katarzyna Bosacka radzi, jakie pierogi i uszka kupić. Mówi o składniku, na którym niektórzy oszukują