
Polacy to prawdziwi zawodowcy, jeżeli chodzi o sztukę smażenia schabowych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby skosztować tego specjału w modniejszej wersji. Dubajska jest hitem. Przekonaj się, w czym tkwi jej sekret.
Sekret schabowych po dubajsku tkwi w panierce
Panierka do schabowych, jaką znamy w Polsce to jajka i bułka tarta. Dubajska panierka nazywana kataifi to nic innego jak makaron (mąka pszenna + woda). Przyrządzenie kotletów w kataifi to pomysłowe rozwiązanie i jednocześnie nic nadzwyczajnego. Ale efekty są nieprawdopodobnie pyszne. Sprawdź rewolucyjny przepis na kotlety schabowe po dubajsku, a do zwykłych schabowych „po polsku” nie będziesz chciał wracać.
Przepis na kotlety schabowe po dubajsku
Składniki:
» 1 kg schabu wieprzowego,
» czarny pieprz i sól,
» 2-3 jajka,
» smażone ciasto kataifi,
» masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
Na talerzu umieść drobny makaron. Na drugi, głębszy talerz wyłóż jajka i lekko roztrzep.
Mięso rozbijaj w miarę cienko, posyp pieprzem i solą, odłóż na moment.
Później każdy kawałek mięsa maczaj w jajku, a po chwili w prażonym kataifi. Panieruj je starannie i delikatnie dociśnij otoczkę.
Na patelnię wlej masło klarowane (porządną łyżkę) i smaż porcje schabu z każdej strony, aż się zezłocą. Kotlety schabowe po dubajsku podawaj z ulubionymi dodatkami, np. młodymi ziemniakami i ulubioną surówką.