Kurczak smażony ze śliwkami — składniki
Połączenia mięsa z owocami znane są od setek lat i przez ten czas nie zostały zapomniane — wręcz przeciwnie. Do przygotowania kurczaka smażonego ze śliwkami z tego przepisu będziesz potrzebować:
- 1 łyżkę cukru,
- 1 plaster tłustego boczku,
- 1 ząbek czosnku,
- 125 ml wytrawnego czerwonego wina,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- 2 cebule,
- 200 g śliwek,
- 250 ml bulionu,
- 500 g mięsa z udek kurczaka.
Jako iż w tym przepisie nie dodajesz tłuszczu, ważne jest, by boczek miał go odpowiednią ilość. Dlatego w sklepie mięsnym wybierz tłusty i stosunkowo gruby plaster.
Sprawdź również: W PRL-u jedli ją wszyscy. Mało kto wie, iż opóźnia starzenie się
Jak przygotować kurczaka smażonego ze śliwkami?
Plaster tłustego boczku pokrój w małą kostkę i podsmaż na patelni, aż wytopi się z niego cały tłuszcz. Musisz uważać, żeby nie spalić skwarek. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją piórka, czosnek posiekaj i pokrój mięso z kurczaka. Wrzuć te składniki na patelnię. Smaż przez około 5 minut, od czasu do czasu przemieszaj. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń z nich pestki. Dodaj je na patelnię razem z powidłami śliwkowymi, a także wlej czerwone wino oraz bulion. Całość wymieszaj, posyp łyżką cukru i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Sprawdź również: Zrób do kanapek zamiast pasty jajecznej. W PRL-u wszyscy się nią zajadali
Po tym czasie zarówno kurczak, jak i śliwki powinny być miękkie. Z kolei, jeśli sos wydaje ci się zbyt wodnisty, możesz go delikatnie zagęścić mąką. Kurczaka smażonego ze śliwkami najlepiej podawać z kaszą, świetnie w tym przypadku sprawdzi się kasza jaglana. Oczywiście klasyczny dodatek do kurczaka, czyli ziemniaki, również będzie dobrym wyborem. Jako dodatek warto także wykorzystać przełamującą, lekko pikantną surówkę, świeże warzywa np. marchew, papryka czy por, a także sałatkę z czerwonej cebuli, ogórka, pomidora, sałaty lodowej i świeżego koperku.
Zobacz też:
Moja babcia co weekend robi gruszki w cieście. To najlepszy deser na jesień
Tak przechowywano owoce w średniowieczu. Śliwki wytrzymywały od końca lata do świąt
Wzmacnia smak i odporność. Jedz jesienią, gdy sezon na przeziębienia trwa w najlepsze