Upieczenie domowych bułek jest prostsze niż myślisz. Są lepsze niż ze sklepu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Bułki. fot. Pexels


Jak upiec domowe bułki? Zastanawiają się w szczególności ci, którzy chcieliby zrobić takie wypieki samodzielnie po raz pierwszy. Bez obaw – to wcale nie jest takie trudne. A świeżo upieczone pieczywo smakuje o wiele lepiej i ucieszy całą rodzinę.

Pyszne, świeże i jeszcze ciepłe bułki to najlepsze, co może nas spotkać z samego rana. Idealnie smakują z masłem i szynką czy z twarogiem z dodatkami – np. szczypiorkiem czy rzodkiewką. W kwestii dodatków ogranicza nas jedynie wyobraźnia, więc możemy skomponować z nimi takie śniadanie, jakie najbardziej lubimy. Ale jak zrobić domowe bułki? Podpowiadamy.

Domowe bułki – przepis. Smakują obłędnie i są proste w przygotowaniu

Przepis na domowe bułki powinien znać każdy. Domowe pieczywo jest nie tylko pyszne, ale i zdrowsze od tego, które można napotkać w sklepach. Wystarczy odrobina czasu wolnego i dużo włożonego serca, a wyjdą obłędne. Tych składników nie może jednak zabraknąć.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 35 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 5-6 łyżek oleju roślinnego,
  • 400 ml letniej wody,
  • pół łyżeczki soli.

Sprawdź również: Seniorzy zatruli się masłem. Wszystko przez to, co do niego dodano

Jak upiec domowe bułki? Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wrzucam pokruszone drożdże, cukier, odrobinę mąki i wody i tworzymy rozczyn. Odstawiamy go na około 10 minut, nie zapominając o przykryciu.
  2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki. Możemy przesiać mąkę, dzięki czemu bułki będą bardziej puszyste.
  3. Ze wszystkich składników układamy jednolitą masę i odstawiamy na niecały kwadrans do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy na tryb góra dół.
  5. Ciasto należy uformować w kuleczki z największą dbałością, by bułki miały ładny kształt. Przykrywamy je ściereczką na 5 minut, a po tym czasie wstawiamy do piekarnika. Bułki domowe pieczemy przez 20 minut.
  6. Podajemy delikatnie ostygnięte, gdy są jeszcze ciepłe. Świetnie smakują bez niczego, ale i z ulubionymi dodatkami.

Czytaj także: Zawodowo filetuje ryby. Pokazał przerażające pasożyty, które w nich znajduje. Więcej nie zjesz

Bułki. fot. Pexels

Idź do oryginalnego materiału