Pieczone pałki z kurczaka to doskonały pomysł na obiad. Przygotowuje się je bardzo szybko, a jeżeli dobierzemy odpowiednie przyprawy i dodatki, to stworzymy pyszne danie, które z pewnością posmakuje całej rodzinie. Podstawą jest w tym wypadku odpowiedni sposób pieczenia i adekwatna temperatura. Mięso powinno być chrupiące z wierzchu, ale miękkie i wilgotne w środku, a złe użytkowanie piekarnika może zepsuć cały smak.
REKLAMA
Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze
W jakiej temperaturze i ile czasu piec udka z kurczaka? Tak uzyskasz idealny efekt
Temperatura w piekarniku ma ogromny wpływ na jakość i smak naszego dania. jeżeli będzie za niska, mięso wyjdzie surowe, przez co może nam później zaszkodzić i doprowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości. Z kolei za wysoka gwałtownie wysuszy kurczaka i przypali skórkę, w efekcie czego obiad wyjdzie niesmaczny i ciężkostrawny. Przyjmuje się zatem, iż idealną temperaturą do pieczenia drobiu jest 200 stopni Celsjusza. Istotny jest też czas, jednak w tym wypadku trzeba dobrać go do grubości mięsa. Przy cienkich, pokrojonych kawałkach, należy włożyć jedzenie do piekarnika na około 30 minut. jeżeli jednak pieczemy większe porcje, to powinniśmy wydłużyć czas choćby do godziny. W tym wypadku dobrym pomysłem będzie zmniejszenie temperatury do 180 stopni Celsjusza, żeby nie wysuszyć mięsa. Warto jednak regularnie sprawdzać jedzenie w piekarniku i kontrolować stopień upieczenia.
Zobacz też: Suszone grzyby nie są nieśmiertelne. Kiedy mija ich termin ważności? Zwróć uwagę na te oznaki
Jak upiec udka z kurczaka, aby były soczyste? Zrób pyszną marynatę
Żeby kurczak był dobrze upieczony, soczysty i smaczny, nie może zabraknąć jednego składnika. Mowa o marynacie, która nada jedzeniu niepowtarzalnego, wyrazistego aromatu. Przepisów na taki sos jest wiele, jednak najczęściej sprawdza się mieszanka czosnku, miodu, oliwy, sosu sojowego oraz soku z cytryny (po łyżce każdego z nich). Do tego warto dodać takie przyprawy jak sól, pieprz, słodka i ostra papryka lub opcjonalnie gotowa mieszanka przypraw do kurczaka. Dzięki takiemu połączeniu uzyskamy słodko-pikantny, wytrawny smak, a skórka kurczaka po upieczeniu stanie się bardziej chrupka. Ważne, aby zanurzyć kurczaka w marynacie i schować go do lodówki na kilka godzin przed włożeniem do piekarnika. W ten sposób mięso odpowiednio nasiąknie przyprawami i zwilży się, dzięki czemu później będzie wręcz rozpływać się w ustach.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.











