Uniwersalna karmelizowana cebula na obiad. Przepis na cebulę idealną do sosów, zup i wypieków. Dodaj jeden składnik, a podkręcisz smak

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/bhofack2


Karmelizowana cebula to składnik, który idealnie nadaje się do urozmaicenia wytrawnych ciast, zup i domowych sosów. Głęboki słono-kwaśny smak nadaje mieszanka octu balsamicznego z sosem sojowym. Prosta i szybka przekąska na każdą kieszeń.

Karmelizowana cebula – przepis uniwersalny

Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g białej cebuli,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 10 g miodu,
  • 20 ml ciemnego octu balsamicznego,
  • 10 ml sosu sojowego,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 3 g suszonego tymianku.
quiz Czy wiesz jak używać ziół w kuchni? [QUIZ]

Jak zrobić karmelizowaną cebulę?

Przygotowanie:

  1. Olej należy rozgrzać na patelni o grubym dnie. Następnie cebulę należy obrać i pokroić w cienkie plastry.
  2. Cebulę należy smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie sosu sojowego, ciemnego octu balsamicznego i miodu.
  4. Cebulę należy smażyć przez kolejne 10 minut.
  5. Karmelizowaną cebulę należy doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonym tymiankiem.

Sposób podania

Karmelizowana cebula w kuchni francuskiej serwowana jest z deską serów, z pieczonym mięsem, a także z kanapkami. o ile zależy wam na korzennym smaku karmelizowanej cebuli, to można do niej dodać przyprawę piernikową bez cukru i bez mąki pszennej.

Uniwersalna karmelizowana cebula na obiad. Przepis na cebulę...

+6 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału