Karmelizowana cebula – przepis uniwersalny
Liczba porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g białej cebuli,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 10 g miodu,
- 20 ml ciemnego octu balsamicznego,
- 10 ml sosu sojowego,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 3 g suszonego tymianku.
quiz
Czy wiesz jak używać ziół w kuchni? [QUIZ]
Jak zrobić karmelizowaną cebulę?
Przygotowanie:
- Olej należy rozgrzać na patelni o grubym dnie. Następnie cebulę należy obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Cebulę należy smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić.
- Kolejnym krokiem jest dodanie sosu sojowego, ciemnego octu balsamicznego i miodu.
- Cebulę należy smażyć przez kolejne 10 minut.
- Karmelizowaną cebulę należy doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i suszonym tymiankiem.
Sposób podania
Karmelizowana cebula w kuchni francuskiej serwowana jest z deską serów, z pieczonym mięsem, a także z kanapkami. o ile zależy wam na korzennym smaku karmelizowanej cebuli, to można do niej dodać przyprawę piernikową bez cukru i bez mąki pszennej.
+6
Zobacz galerię
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: