Ulubione danie Agnieszki Hyży. Pyszna duszonka z ogniska

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Duszonka- Pyszności; źródło: Canva


Duszonka, nazywana też prażonką lub pieczonką, to proste danie jednogarnkowe z mięsem i warzywami. Przygotowane nad ogniskiem smakuje najlepiej.

Duszonki to tradycyjne danie, które w polskiej kuchni gości od wieków. Sekretem tego przepisu jest prostota: jednogarnkowy przepis bazuje w głównej mierze na kapuście, marchewce, ziemniakach, cebuli oraz mięsie. Wybór mięsnej wkładki zależy od nas, bo sprawdzi się tutaj zarówno boczek, kiełbasa, jak i kawałki wieprzowej szynki czy kurczaka. Prawdziwym game changerem w przygotowywaniu tego dania jest żeliwny kociołek, który wieszamy nad ogniem. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po garnek z grubym dnem i pokrywką, która szczelnie zabezpieczy go od góry.

Agnieszka Hyży przepada za tym daniem

Agnieszka Hyży to znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, której kariera zawodowa związana jest z Polsatem. Pracę jako dziennikarka łączy z macierzyństwem oraz prowadzeniem własnych biznesów. Na Instagramie gwiazdę śledzi ponad 160 tysięcy osób, a Agnieszka chętnie dzieli się pięknymi kadrami ze swojego życia. Jednym z nich jest wieczór przy ognisku, nad którym wisi żeliwny kociołek.

Smaczna tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam. […] Pieczonki, duszonki, duszaki, prażynki, duszone, maścipula, dymfoki, prażuchy, kociołek… Chodzi o to samo! – napisała dziennikarka pod postem.

Taki kociołek świetnie sprawdzi się w jesienne, chłodne wieczory i wiosenno-letnie posiadówki ze znajomymi. Syci, rozgrzewa i smakuje po prostu nieziemsko.

Duszonka z ogniska

Duszonka- Pyszności; źródło: Canva

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 3-4 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 8 średniej wielkości ziemniaków (mogą być również młode),
  • pół kilograma dobrej kiełbasy,
  • wędzony boczek,
  • sól, pieprz, papryka ostra.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki kroję w ćwiartki, marchewki i cebulę w plasterki.
  2. Odkładam duże liście kapusty, pozostałą część szatkuję.
  3. Dno żeliwnego kociołka wykładam liśćmi kapusty, dodaję trochę pokrojonych ziemniaków, marchewki i cebuli i posypuję solą i słodką papryką.
  4. Następnie dodaję pokrojoną kiełbasę i boczek (możesz go pominąć) i oprószam pieprzem.
  5. Wykładam część poszatkowanej kapusty i solę.
  6. Powtarzam warstwy, aż nie skończą mi się składniki. Na samej górze układam pozostałe liście kapusty i szczelnie zamykam kociołek.
  7. Piekę tak długo, aż warzywa staną się miękkie. Powinno to zająć minimum godzinę.

Jeśli nie korzystam z młodych warzyw, to do garnka wlewam dodatkowo szklankę wody, aby uniknąć przypalenia. Młode warzywa puszczają więcej soków, więc nie ma konieczności ich podlewania.

Wyświetl ten post na Instagramie

Przygotuj chrupiące nachosy z dipem czosnkowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Idź do oryginalnego materiału