Ulubiona zupa – klasyka, która nigdy się nie nudzi

codojedzenia.pl 3 miesięcy temu

Zupa jarzynowa gotowana na kościach brzmi jak zgroza? Absolutnie nie!

Bulion ugotowany na kościach to podstawa każdej dobrej zupy, a zupa jarzynowa nie jest tutaj wyjątkiem. Taki wywar zawiera mnóstwo minerałów i witamin, które w naturalny sposób wzbogacają smak i wartość odżywczą dania. Najlepszy bulion, jaki znam, to ten przygotowany na kościach wołowych lub wieprzowych. Świetnie sprawdzi się również kurczak czy kura, choć ich kości są nieco uboższe w składniki odżywcze.

W mojej kuchni, bez względu na rodzaj zupy, zawsze korzystam z domowego bulionu. Oczywiście, zdarza się, iż czasem sięgam po gotowy, zwłaszcza gdy brakuje czasu – jednak domowy bulion jest niezastąpiony. Zwykle nastawiam garnek wieczorem i gotuję wywar długo, na małym ogniu. W tym czasie mogę odpocząć na sofie z dobrą książką, wiedząc, iż na kuchence powstaje baza do kolejnych dań.

Zupa jarzynowa – klasyk w nowoczesnym wydaniu

Kiedy bulion jest gotowy i odcedzony, biorę się za gotowanie adekwatnej zupy. Zupa jarzynowa, jak sama nazwa wskazuje, to przede wszystkim warzywa. W mojej wersji nie brakuje białej kapusty, zielonego groszku, brokułów, marchewki i selera. Całość uzupełniam świeżymi ziołami – koperkiem i natką pietruszki – które nadają jej niepowtarzalnego aromatu. W tej zupie znajdziecie również kawałki mięsa, które pozostały z kości użytych do bulionu.

Zupę zabielam delikatnie śmietaną, ale nie zagęszczam jej mąką. Wolę dodać więcej warzyw, które naturalnie zagęszczają i wzbogacają smak potrawy. Dzięki temu zupa jarzynowa jest nie tylko zdrowa, ale też bardziej sycąca.

Zupa jarzynowa – praktyczny posiłek na każdą porę dnia

Taka zupa jarzynowa bardzo smakuje mojej rodzinie. Mam to szczęście, iż wszyscy uwielbiamy zupy – choć częściej jadamy je na kolację niż na obiad. Zupa to praktyczne danie, które zawsze można mieć pod ręką. W mojej lodówce prawie zawsze stoi garnek aromatycznej zupy, gotowy dla moich domowych głodomorów. Sama również z przyjemnością sięgam po miskę ciepłej zupy, zwłaszcza po długim dniu w pracy – szczególnie w chłodniejsze miesiące.

Ponieważ moja rodzina tak często jada zupy, staram się być kreatywna i unikać monotonii. Dzięki temu na moim blogu znajdziecie już 108 przepisów na różne zupy, a zupa jarzynowa zajmuje wśród nich szczególne miejsce. Prosta, zdrowa, pożywna i niesamowicie smaczna – to idealny przepis na sukces w kuchni.

Oczywiście, iż mamy swoje ulubione zupy!

Zupa pomidorowa, krem kalafiorowy czy zupa buraczkowa to tylko niektóre z nich. Każda z tych zup ma swój wyjątkowy smak, który potrafi przywołać ciepłe wspomnienia rodzinnych posiłków czy zimowych wieczorów spędzonych przy stole. Ale ulubione zupy to nie tylko te najbardziej klasyczne – warto eksperymentować, bo choćby z prostych składników można stworzyć coś niezwykłego.

Weźmy na przykład zupę z cukinii. Wierzcie mi, tę zwykłą zupę można przygotować na mnóstwo różnych sposobów, zmieniając jej oblicze za każdym razem. Wystarczy dodać inne przyprawy, zamiast śmietany użyć mleka kokosowego, albo zmodyfikować kompozycję warzyw i dodatków. Można dorzucić pieczone ziemniaki, grzanki czy garść świeżych ziół – efekt będzie zupełnie inny, a zupa z cukinii stanie się nowym, ekscytującym daniem.

Ulubione zupy w nowej odsłonie

Kolejnym świetnym sposobem na odświeżenie ulubionej zupy jest jej zmiksowanie na gładki krem. Ta prosta zmiana struktury potrafi kompletnie odmienić charakter dania! Na przykład klasyczna pomidorowa po zmiksowaniu i dodaniu odrobiny bazyliowego pesto staje się eleganckim kremem, idealnym na uroczysty obiad. To samo dotyczy kremu z kalafiora – wystarczy dodać odrobinę przyprawy curry i mleko kokosowe, aby zyskał orientalną nutę.

Ulubione zupy nie muszą być nudne – wręcz przeciwnie! Dla mnie to świetna baza do eksperymentów i źródło inspiracji na kolejne przepisy. Każda zmiana składnika czy techniki sprawia, iż choćby dobrze znana zupa smakuje jak zupełnie nowa. Dzięki temu gotowanie nigdy się nie nudzi, a ja zawsze mam coś interesującego do zaoferowania mojej rodzinie i gościom.

Zupa jarzynowa

Drukuj
Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 2 godz. Czas gotowania: 30 min. 30 min.
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

2 l bulionu

450 g białej kapusty

150 g zielonego groszku, mrożonego

400 g brokułu, świeżego lub mrożonego

2 marchewki

150 g selera korzeniowego

Bulion wieprzowy

2 l wody wrzącej

700 g kości wieprzowych z resztkami mięsa, np. kotlety schabowe z kością

1 cebula, przekrojona na pół

3 ząbki czosnku, obrane i w całości

4 liście pora

1 liść laurowy

2 nacie selera naciowego

łodygi z natki pietruszki

2 łyżeczki soli morskiej

Zupa

1 łyżka oliwy z oliwek

150 ml śmietany, 18% tł.

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

½ łyżeczki białego pieprzu

sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na bulion umieścić w garnku i zalać wrzątkiem. Gotować bulion przez 2 godziny. Po ugotowaniu odcedzić. Z kości obrać mięso. Czosnek zgnieść widelcem i dodać do bulionu.
  2. Kapustę poszatkować. Marchewkę pokroić w talarki, a seler w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki. jeżeli jest świeży brokuł to skroić również młodą część łodygi. Włożyć warzywa do garnka z bulionem.
  3. Wlać śmietanę, oliwę i dodać natkę pietruszki i koper.Doprawić zupę pieprzem i solą. Gotować, aż warzywa będą miękkie, około 20 minut.
  4. Dodać do zupy resztki mięsa i przełożyć do misek. Posypać natką pietruszki, smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału