Aluminiowa tacka do grilla to nie tylko świetny sposób na unikanie zabrudzenia rusztu. Jej kształt korzystnie wpływa również na nasze zdrowie.
Aluminiowa tacka to nieoceniony gadżet podczas grillowania. Ułatwia przyrządzanie potraw i pomaga utrzymać porządek na ruszcie, dzięki czemu unikamy uporczywego szorowania i czyszczenia przypalonego tłuszczu. Dzięki tacce możemy grillować również delikatne mięsa, takie jak ryby, które łatwo rozpadłyby się bez odpowiedniej podkładki. Okazuje się, iż w tym prostym gadżecie skrywa się jeszcze jedna zaleta, która ma ogromny wpływ na nasze zdrowie.
Tacka do grilla – ukryta funkcja
Jeśli przyjrzymy się bliżej aluminiowej taczce, zauważymy, iż ma ona wypuklenia i rowki. Na krawędziach tacki znajdują się również prostokątne otwory, które nie są tam przypadkiem. To właśnie one umożliwiają, aby tłuszcz z mięsa, np. z kiełbasy czy karkówki, zbierał się w zagłębieniach tacki. Dzięki temu nie trafia on na rozgrzany węgiel, gdzie mógłby spowodować wybuch ognia i generować rakotwórczy dym. Grillowanie staje się zdrowsze i o wiele bezpieczniejsze z aluminiową tacką.
Grillowanie- Pyszności; źródło Canva
Rakotwórczy dym podczas grillowania
Kiedy tłuszcz z gorącego mięsa spada na rozgrzane węgle lub brykiet, wytwarzają się szkodliwe substancje chemiczne PAH i HCA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i heterocykliczne aminy aromatyczne). Częste grillowanie i spożywanie potraw, które miały kontakt z tymi substancjami może prowadzić do wielu chorób, w tym również do nowotworów. Aby zmniejszyć to ryzyko, należy nie tylko ograniczyć spożycie mocno przypalonej żywności, ale również korzystać z aluminiowych tacek na grilla.
Należy jednak pamiętać, iż częste grillowanie nie jest zalecane, ponieważ zawsze dochodzi do spalania tłuszczów. Używanie aluminiowej tacki na grilla jest pomocne w minimalizacji tego ryzyka, ale nie gwarantuje całkowitego uniknięcia szkodliwych substancji.
Jak zdrowo grillować?
Wybierz zdrowe produkty, takie mięso o niskiej zawartości tłuszczu, ryby i owoce morza. Grill to nie tylko tłuste mięso, ale również pyszne warzywa i owoce. Pamiętaj o tym, aby regularnie obracaj mięso, aby uniknąć przypalenia jednej strony. Mięso grilluj na aluminiowych tackach. Wybierając marynatę, sięgnij po taką, która nie składa się w głównej mierze z soli i cukru.
Ananas z grilla – Pyszności; źródło: Adobe Stock
Ananasy z grilla
Składniki:
- 1 świeży, niezbyt miękki ananas
- brązowy cukier
- miód
- opcjonalnie cynamon
Sposób przygotowania:
- Ananas pokrój w plastry lub w cząstki.
- Usuń skórkę i wytnij twardy środek.
- Posmaruj miodem i posyp cukrem. Opcjonalnie możesz dodać również cynamon.
- Grilluj na tacce, aż owoc się skarmelizuje.
- Podaj jako deser. Świetnie smakuje również jako dodatek do śmietankowych lodów.
Przepis na soczyste skrzydełka w sosie BBQ znajdziesz na naszym kanale YouTube