Udziec z indyka pieczony w naczyniu

ania-gotuje.pl 8 miesięcy temu

Udziec z indyka pieczony w naczyniu to soczysta i pyszna pieczeń na kanapki lub na obiad. Zobacz jak w prosty i szybki sposób zamarynować oraz upiec znakomity w smaku udziec indyka.

Bardzo lubię pieczonego indyka. Ostatnio piekłam podudzia indyka na obiad, a tym razem zapraszam na większą część udźca, która znakomicie sprawdza się jako pieczeń na kanapki.

Czas przygotowania: 8 minut.
Marynowanie: minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
Czas pieczenia: od 80 do 90 minut.
Ilość kalorii: 140 kcal w 100 g.

Pieczony udziec z indyka – składniki:

  • udziec z indyka (około 1,5 kg z kością)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (lub olej roślinny)
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki ulubionych przypraw (bazylia, zioła prowansalskie, oregano, majeranek)
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • łyżeczka soli

Sposób pieczenia udźca indyka w naczyniu

Do zrobienia pieczeni przygotuj przede wszystkim: naczynie żaroodporne lub rękaw piekarniczy, sznurek jutowy do związania oraz ostry nóż. Zamiast sznurka możesz też użyć siatki do wędlin.

Krok 1 – przygotowuję udziec

Mięso myję pod bieżącą, zimną wodą i osuszam. dzięki ostrego noża odkrawam kość, której nie wyrzucam. Nadaje się idealnie jako wkład do rosołu. Skóry nie usuwam, gdyż zapobiega wysuszeniu mięsa podczas pieczenia. Po wykrojeniu kości, otrzymuję szeroki płat mięsa.

Ząbki czosnku obieram i drobno siekam lub miażdżę.

Sztukę mięsa oprószam wewnątrz solą i przyprawami oraz wcieram posiekany czosnek. Skórę na zewnątrz oprószam solą.

Tak przyprawiony udziec zwijam w roladę skórą na zewnątrz. Całość w 2 lub 3 miejscach związuję sznurkiem jutowym. Dzięki temu pieczeń będzie miała kulisty kształt. Możesz także użyć siatki do wędlin. Dno naczynia żaroodpornego smaruję oliwą z oliwek i kładę sztukę przyprawionego i zwiniętego mięsa. Wierzch mięsa także smaruję oliwą z oliwek.

Odstawiam do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły. Takie mięso przechowuję w lodówce maksymalnie do 48 godzin.

Krok 1 – piekę udziec indyka w naczyniu

Na godzinę przed pieczeniem, wyjmuję mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Wierzch rolady z indyka ponownie smaruję oliwą z oliwek.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Na środkową półkę nagrzanego piekarnika kładę naczynie żaroodporne z mięsem i przykrywam. Piekę przez około 80 – 90 minut w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra i dół. Aby mięso nie było suche na wierzchu, kilka razy polewam je powstałym sosem własnym. Moja pieczeń jest soczysta i aromatyczna. Smakuje na ciepło do obiadu oraz na kanapki, po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce.
Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału