Nie ma to jak zacząć dzień od filiżanki dobrej, włoskiej kawy - od razu poranek staje się lepszy! Dzisiaj chciałabym podzielić się moimi spostrzeżeniami dotyczącymi kilku kaw oraz innych produktów ze sklepu Venosa.
Kawa mielona Kimbo Espresso Napoletano
To zdecydowanie mój numer jeden. Oryginalna włoska kawa, która łączy w sobie intensywny aromat i mocny smak. Po zaparzeniu, kawą pachnie w całej kuchni! Zawiera 80% Arabiki i 20% Robusty. W smaku wyczuwalna czekoladowa nuta. Kawa jest dość gęsta. Na pewno zagości w mojej kuchni na stałe.
Kawa mielona Pellini Espresso Superiore Tradizionale n°42
Ta kawa, to faworyt mojego narzeczonego. Zawiera niewielką ilość kofeiny, a przy tym jest bardzo aromatyczna. Zawiera 60% ziaren Arabiki i 40% ziaren Robusty. Jej smak jest bardzo zbilansowany - ani nie za mocna, ani nie za słaba. Ziarna kawy są średnio palone, dlatego wyczuwalna jest lekka kwasowość. Dodatkowo jest bardzo przyjazna cenowo - za 250g opakowanie zapłacimy tylko 17,99 zł!
Kawa mielona Segafredo Intermezzo
Tej marki na pewno nie trzeba nikomu przedstawiać. Z wszystkich trzech kaw, ta najmniej przypadła mi do gustu. Jest bardzo delikatna, a ja wolę mocniejsze smaki. jeżeli koś nie lubi jednak mocnej kawy, to warto ją spróbować! Składa się z ziaren pochodzących z Brazylii, Kostaryki i Wybrzeża Kości Słoniowej. Po zaparzeniu na powierzchni tworzy się delikatna, kremowa pianka.
Czekolada do picia ciemna BIO Chocolate Bush
Smak tej czekolady przypomina mi dzieciństwo. Gęsta, ciemna, a jak pachnie! W smaku jest gorzka, jeżeli któryś z domowników woli słodką - można dodać trochę cukru. Niebo dla podniebienia. To nie sproszkowane, sztuczne, słodzone kakao - to prawdziwe kawałki czekolady, które rozpuszcza się w gorącym mleku. Jedyny minus - z całego opakowania wychodzi około 5 filiżanek, to dość mało, biorąc pod uwagę wielkość opakowania oraz cenę. Nie zmienia to faktu, iż jest to jedna z najlepszych czekolad jakie w życiu piłam.
Orzechy laskowe w czekoladzie mlecznej
Orzechy laskowe to jedyne orzechy, na które nie jestem uczulona. Chętnie po nie sięgam przede wszystkim w podróży. Opakowanie jest małe, więc super sprawdziło się podczas naszej ostatniej wycieczki do Pragi. Nie są to jednak zwykłe orzechy - są polane prawdziwą mleczną czekoladą. To naprawdę niebo dla podniebienia! Zniknęły praktycznie od razu, w tym momencie żałowaliśmy, iż jednak było ich tak mało :). Dostępne są także w ciemnej czekoladzie.
Miód gryczany naturalny Spichlerz
To mój ulubiony rodzaj miodu. Miody gryczane charakteryzują się przede wszystkim bardzo intensywnym smakiem i zapachem. Miód towarzyszy mi w kuchni jako zamiennik cukru. Miód gryczany to przede wszystkim bogactwo witaminy C, rutyny, magnezu i żelaza.
Syrop z rokitnika Spichlerz
Syrop z rokitnika ma działać a nie smakować :), choć z tym smakiem wcale nie jest aż tak źle. Rokitnik działa przeciwzapalne i antybakteryjne, czyli idealne, jesienne antidotum. Ma lekko cierpki smak, ale jest też dość słodki - idealny dodatek do herbaty. Syrop można pić na wzmocnienie odporności, a także już w trakcie przeziębienia, aby odzyskać siły.