Ponad 20 czekoladowo-kawowych wariacji w 10 dni? Potrzymaj mi kawę! Startujemy 14 kwietnia, więc pora przedstawić wam tegorocznych uczestników.
Lepiej dobrze przemyślcie swoją festiwalową trasę, bo żal byłoby przegapić któryś z deserów. Wśród nich torty, monoporcje, wymyślne serniki, czekoladowe musy, ptysie i praliny. Do dobrego deseru nie zabraknie dobrej kawy, również tutaj restauratorzy wykazali się ogromną kreatywnością. Będziecie mogli spróbować orzechowego cappuccino z karmelem, kawowych koktajli czy kawy z różową czekoladą albo musem jeżynowym. Po Świętach powinniście być dobrze przygotowani na takie słodkości, więc nie ma lepszego czasu w czekoladowe tournée jak właśnie teraz. Na wszystkie te słodkości zapraszamy was razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń, firmą Callebaut, Akademią Czekolady i Quba Caffe. Wspólnie przygotowaliśmy też wydarzenia towarzyszące festiwalowi, wśród nich warsztaty, konkursy i degustacje – sprawdźcie tutaj.
Sernik na zimno z białej czekolady i mascarpone (29 zł)
Bawełna
Cafe Verte
Café Verte (Piotrkowska 113)
Be Kinder, bueno? (22 zł) Mus Kinder Bueno z dodatkiem palonej czekolady, pieczonych w miodzie migdałów, kruszonki z gorzkiej czekolady, nutą marakui i pomarańczy
Włoska kawa z domową śmietaną i białą czekoladą (16 zł)
Cocoart’s (Okopowa 111)
Opera (24 zł) Klasyka francuskiego cukiernictwa. Wielowarstwowe ciasto migdałowe o smaku kawowym, polane czekoladą deserową.
Chocolate coffee (15 zł) Americano inne niż wszystkie – kawa płynie po delikatnej i aromatycznej czekoladzie wprost do filiżanki
Colour Café (Piotrkowska 132)
Ptyś czekoladowy (19 zł) Chrupiący ptyś czekoladowo-orzechowy z konfiturą z czarnej porzeczki i kremem czekoladowym
Kawa z czekoladą mleczną, bitą śmietaną i kakao (28 zł) Kawa z czekoladą słony karmel na bazie białej czekolady, bita śmietana, polewa karmelowa (28 zł)
Drukarnia skład wina & chleba (OFF Piotrkowska)
Czekoladowa chmurka (24 zł) Beza czekoladowa z kremem pistacjowym
Dark Chocolate Latte (19 zł) Latte z gorzką czekoladą i liofilizowaną maliną
Forno Nero (Piotrkowska 79)
Dolce momento (24 zł / 29 zł z espresso) Biszkopt waniliowy, mascarpone, czekolada, liofilizowana truskawka
Espresso (5 zł do deseru)
Forno Nero
Len i Bawełna
Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)
Tarta z ganache z czekolady i malinami (29 zł)
Imber (Piotrkowska 43)
Fondant czekoladowy z kremem z kwiatu pomarańczy i daktylami w syropie (26 zł)
Czarna kawa z puszystym koglem-moglem z cynamonem i kardamonem (16 zł)
Irish Pub (Piotrkowska 77)
Chocopinacolada (32 zł) Żelka z ananasa z rumem w musie kokosowym, zamknięta w skorupce z ciemnej czekolady. Podane na ciastku sablé, całość oblana białą czekoladą i posypana herbatnikiem
Brownie hot chocolate with marshmallows (34 zł) Płynna czekolada na gorąco z ciastkiem brownie, waniliową bitą śmietaną, mini marshmallows oraz toppingiem czekolady Latte macchiato z syropem z orzecha włoskiego, likierem Baileys, orzechami włoskimi i biszkoptami Savoiradi (32 zł)
Kraftowa (Piotrkowska 48)
Czekoladowy kieliszek (22 zł) Czekoladowo-śmietankowy deser pod kopułą z czekolady ruby (aby go uwolnić należy wlać gorące espresso)
Affogato z twistem, czyli espresso na gałce lodów waniliowych w nietypowym wydaniu (18 zł)
Komediowa (Piotrkowska 12)
Rocher (25 zł) Monoporcja rocher z musem z orzechów laskowych, praliną orzechową i namelaką czekoladową
Rafael (35 zł) Koktajl kawowy z malibu, espresso, sokiem z limonki, syropem cukrowym, krastem prażonych wiórków kokosowych oraz kulką z musem kokosowym w czekoladowej skorupce
Manuarte (Manufaktura)
Jajko jednorożca (39 zł) Krem z różową czekoladą, woda różana, konfitura z rokitnika, łódzki żulik, parfait różano-szafranowy, kruszonka z czekolady karmelowej
Kawa z różową czekoladą, mlekiem skondensowanym i falernum (19 zł)
Nie Pytaj (Skupiona 1)
BrownNut (28 zł) Kakaowy ptyś wypełniony orzechową namelaką, konfiturą malinową oraz praliną z orzechów laskowych. Zwieńczony kremem chantilly z mlecznej czekolady oraz mini ptysiem z solonym karmelem. Całość podana na pudrze z malin.
Miso Chocolate (19 zł) Czekoladowa, deserowa kawa na bazie podwójnego espresso połączona z pastą miso. Całość zwieńczona jajeczno – kakaowym kremem oraz solonym karmelem.
Nie Pytaj
Polonia Café
Polonia Café (Narutowicza 38/U3)
Torcik czekoladowy z jadalnym złotem (21 zł) Tort czekoladowy przekładany wiśniami i mascarpone, polany czekoladą z dodatkiem jadalnego złota
Lawendowa latte (19 zł) Latte na pojedyńczym espresso z syropem lawendowym i jadalnymi kwiatami dzikiej róży
Radogość Café (Zgierska 214)
Daktylowa euforia (22 zł) Brownie daktylowe z musem malinowym
Czekoradość (19 zł) Kawa mrożona serwowana z czekoladą, pianką kawową i piankami marshmallow.
Ramki Restauracja (Piotrkowska 144)
Tartaletka chilli – jeżyna (19 zł) Tartaletka z ciastkiem nasączonym kawą, kremem na bazie ciemnej czekolady z chilli oraz ganachem jeżynowym
Cappuccino z jeżynową pianką (18 zł) Espresso ze spienionym mlekiem z dodatkiem musu jeżynowego. Zestaw z deserem w cenie 34 zł.
Spaleni Słońcem (OFF Piotrkowska)
Charlie’s Chocolate (25 zł) Spód z domowego brownie, wiśniowa żelka agarowa, delikatny mus z mlecznej i gorzkiej czekolady, całość oprószona kakao
Cherry Wonka (30 zł / 15 zł – wersja bezalkoholowa) Koktajl alkoholowy na bazie whisky Jameson z dodatkiem espresso i własnej produkcji syropem wiśniowym
Spaleni Słońcem
Szpulka
Szpulka (Manufaktura)
Podwójnie czekoladowy deser z kremem na bazie białej czekolady i mascarpone z limonką oraz kremem z czekolady deserowej z chilli (28 zł)
Szwalnia kuchnia i desery (Piotrkowska 217)
Ptyś z kremem z czekolady madagascar z musem z czerwonej porzeczki i malinową żelką (19 zł)
Owocowy przelew idealnie pasujący do porzeczkowego smaku ptysia (16 zł)
Szykier coffee&bistro (Północna 1/3)
Bomba de chocolate (25 zł) Wegańska monoporcja na kruchym spodzie z aksamitnym kremem na bazie mleczka kokosowego, najwyższej jakości czekolady oraz espresso speciality, wypełniona domową kwaśną konfiturą z owoców leśnych. Słodycz przełamana słonym smakiem chrupiącej pistacji.
Bomba de fruta (kawa z deserem 31zł) Kawa przelewowa parzona na ziarnie jakości speciality. Owocowa bomba świetnie kontrastuje z wyraźnym, czekoladowym deserem.