Ponad 20 czekoladowo-kawowych wariacji w 10 dni? Potrzymaj mi kawę!
Startujemy 14 kwietnia, więc pora przedstawić wam tegorocznych uczestników.
Lepiej dobrze przemyślcie swoją festiwalową trasę, bo żal byłoby przegapić któryś z deserów. Wśród nich torty, monoporcje, wymyślne serniki, czekoladowe musy, ptysie i praliny. Do dobrego deseru nie zabraknie dobrej kawy, również tutaj restauratorzy wykazali się ogromną kreatywnością. Będziecie mogli spróbować orzechowego cappuccino z karmelem, kawowych koktajli czy kawy z różową czekoladą albo musem jeżynowym. Po Świętach powinniście być dobrze przygotowani na takie słodkości, więc nie ma lepszego czasu w czekoladowe tournée jak właśnie teraz.
Na wszystkie te słodkości zapraszamy was razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń, firmą Callebaut, Akademią Czekolady i Quba Caffe. Wspólnie przygotowaliśmy też wydarzenia towarzyszące festiwalowi, wśród nich warsztaty, konkursy i degustacje – sprawdźcie tutaj.
Bistro sŁodzi (Zachodnia 63)
Leśna monoporcja (20 zł)
Ciemna i mleczna czekolada, orzechy laskowe, jagoda leśna
Orzechowe cappuccino z karmelem (15 zł)
Bawełna (Manufaktura)
Sernik na zimno z białej czekolady i mascarpone (29 zł)
Bawełna
Cafe Verte
Café Verte (Piotrkowska 113)
Be Kinder, bueno? (22 zł)
Mus Kinder Bueno z dodatkiem palonej czekolady, pieczonych w miodzie migdałów, kruszonki z gorzkiej czekolady, nutą marakui i pomarańczy
Włoska kawa z domową śmietaną i białą czekoladą (16 zł)
Cocoart’s (Okopowa 111)
Opera (24 zł)
Klasyka francuskiego cukiernictwa. Wielowarstwowe ciasto migdałowe o smaku kawowym, polane czekoladą deserową.
Chocolate coffee (15 zł)
Americano inne niż wszystkie – kawa płynie po delikatnej i aromatycznej czekoladzie wprost do filiżanki
Colour Café (Piotrkowska 132)
Ptyś czekoladowy (19 zł)
Chrupiący ptyś czekoladowo-orzechowy z konfiturą z czarnej porzeczki i kremem czekoladowym
Kawa z czekoladą mleczną, bitą śmietaną i kakao (28 zł)
Kawa z czekoladą słony karmel na bazie białej czekolady, bita śmietana, polewa karmelowa (28 zł)
Drukarnia skład wina & chleba (OFF Piotrkowska)
Czekoladowa chmurka (24 zł)
Beza czekoladowa z kremem pistacjowym
Coffee dream (20 zł)
Kawa Lavazza, czekolada 70%, syrop Amaretto, bita śmietana, prażone płatki migdałowe, banan w czekoladzie
Delight (Ogrodowa 17, hotel Andel’s)
Pralina czekoladowa (18 zł)
Kompozycja czekolady, jadalnej gąbki i owoców
Pink latte coffee (15 zł)
Kawa z rumieńcem, czyli delikatne latte, które oprócz smakiem zachwyca kolorem
Kawiarnia Ekspres do kawy (pl. Dąbrowskiego 2 i ul. Krokusowa 3)
Słodko-gorzki smak Irlandii w Łodzi (18 zł)
Wilgotny, intensywnie wytrawny guinessowy biszkopt przełożony ganachem z gorzkiej czekolady i kajmaku
Espresso tonic z Irish cream (17 zł)
Fatamorgana (Księży Młyn 16)
Hot Chocolate Banana (26 zł)
Pieczony banan, kajmak – marakuja, prażone migdały, liofilizowana malina, espuma czekoladowa
Dark Chocolate Latte (19 zł)
Latte z gorzką czekoladą i liofilizowaną maliną
Forno Nero (Piotrkowska 79)
Dolce momento (24 zł / 29 zł z espresso)
Biszkopt waniliowy, mascarpone, czekolada, liofilizowana truskawka
Espresso (5 zł do deseru)
Forno Nero
Len i Bawełna
Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)
Tarta z ganache z czekolady i malinami (29 zł)
Imber (Piotrkowska 43)
Fondant czekoladowy z kremem z kwiatu pomarańczy i daktylami w syropie (26 zł)
Czarna kawa z puszystym koglem-moglem z cynamonem i kardamonem (16 zł)
Irish Pub (Piotrkowska 77)
Chocopinacolada (32 zł)
Żelka z ananasa z rumem w musie kokosowym, zamknięta w skorupce z ciemnej czekolady. Podane na ciastku sablé, całość oblana białą czekoladą i posypana herbatnikiem
Brownie hot chocolate with marshmallows (34 zł)
Płynna czekolada na gorąco z ciastkiem brownie, waniliową bitą śmietaną, mini marshmallows oraz toppingiem czekolady
Latte macchiato z syropem z orzecha włoskiego, likierem Baileys, orzechami włoskimi i biszkoptami Savoiradi (32 zł)
Kraftowa (Piotrkowska 48)
Czekoladowy kieliszek (22 zł)
Czekoladowo-śmietankowy deser pod kopułą z czekolady ruby (aby go uwolnić należy wlać gorące espresso)
Affogato z twistem, czyli espresso na gałce lodów waniliowych w nietypowym wydaniu (18 zł)
Komediowa (Piotrkowska 12)
Rocher (25 zł)
Monoporcja rocher z musem z orzechów laskowych, praliną orzechową i namelaką czekoladową
Rafael (35 zł)
Koktajl kawowy z malibu, espresso, sokiem z limonki, syropem cukrowym, krastem prażonych wiórków kokosowych oraz kulką z musem kokosowym w czekoladowej skorupce
Manuarte (Manufaktura)
Jajko jednorożca (39 zł)
Krem z różową czekoladą, woda różana, konfitura z rokitnika, łódzki żulik, parfait różano-szafranowy, kruszonka z czekolady karmelowej
Kawa z różową czekoladą, mlekiem skondensowanym i falernum (19 zł)
Nie Pytaj (Skupiona 1)
BrownNut (28 zł)
Kakaowy ptyś wypełniony orzechową namelaką, konfiturą malinową oraz praliną z orzechów laskowych. Zwieńczony kremem chantilly z mlecznej czekolady oraz mini ptysiem z solonym karmelem. Całość podana na pudrze z malin.
Miso Chocolate (19 zł)
Czekoladowa, deserowa kawa na bazie podwójnego espresso połączona z pastą miso. Całość zwieńczona jajeczno – kakaowym kremem oraz solonym karmelem.
Nie Pytaj
Polonia Café
Polonia Café (Narutowicza 38/U3)
Torcik czekoladowy z jadalnym złotem (21 zł)
Tort czekoladowy przekładany wiśniami i mascarpone, polany czekoladą z dodatkiem jadalnego złota
Lawendowa latte (19 zł)
Latte na pojedyńczym espresso z syropem lawendowym i jadalnymi kwiatami dzikiej róży
Radogość Café (Zgierska 214)
Daktylowa euforia (22 zł)
Brownie daktylowe z musem malinowym
Czekoradość (19 zł)
Kawa mrożona serwowana z czekoladą, pianką kawową i piankami marshmallow.
Ramki Restauracja (Piotrkowska 144)
Tartaletka chilli – jeżyna (19 zł)
Tartaletka z ciastkiem nasączonym kawą, kremem na bazie ciemnej czekolady z chilli oraz ganachem jeżynowym
Cappuccino z jeżynową pianką (18 zł)
Espresso ze spienionym mlekiem z dodatkiem musu jeżynowego.
Zestaw z deserem w cenie 34 zł.
Spaleni Słońcem (OFF Piotrkowska)
Charlie’s Chocolate (25 zł)
Spód z domowego brownie, wiśniowa żelka agarowa, delikatny mus z mlecznej i gorzkiej czekolady, całość oprószona kakao
Cherry Wonka (30 zł / 15 zł – wersja bezalkoholowa)
Koktajl alkoholowy na bazie whisky Jameson z dodatkiem espresso i własnej produkcji syropem wiśniowym
Spaleni Słońcem
Szpulka
Szpulka (Manufaktura)
Podwójnie czekoladowy deser z kremem na bazie białej czekolady i mascarpone z limonką oraz kremem z czekolady deserowej z chilli (28 zł)
Szwalnia kuchnia i desery (Piotrkowska 217)
Ptyś z kremem z czekolady madagascar z musem z czerwonej porzeczki i malinową żelką (19 zł)
Owocowy przelew idealnie pasujący do porzeczkowego smaku ptysia (16 zł)
Szykier coffee&bistro (Północna 1/3)
Bomba de chocolate (25 zł)
Wegańska monoporcja na kruchym spodzie z aksamitnym kremem na bazie mleczka kokosowego, najwyższej jakości czekolady oraz espresso speciality, wypełniona domową kwaśną konfiturą z owoców leśnych. Słodycz przełamana słonym smakiem chrupiącej pistacji.
Bomba de fruta (kawa z deserem 31zł)
Kawa przelewowa parzona na ziarnie jakości speciality. Owocowa bomba świetnie kontrastuje z wyraźnym, czekoladowym deserem.