Dania Alicji Chomko i Martyny Garbowskiej z ZS1 znalazły uznanie jury i dziewczęta otrzymały nagrodę specjalną ufundowaną przez Podlaską Akademię Kulinarną w Białymstoku. Finał VI edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą” miał miejsce w miniony piątek, 28 marca w odbył się w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku. Finał poprzedziły eliminacje szkolne w 14 placówkach na terenie województw podlaskiego. Tematem tegorocznych zmagań był ziemniak, miód i kiszonki, czyli specjały kuchni podlaskiej. Zadaniem uczniów było wykonanie przystawki w postaci pierogów i dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem wymienionych produktów lokalnych. Podczas finału uczestnicy przygotowali te same dania, co podczas etapu szkolnego. Na etapie wojewódzkim nasz powiat reprezentowały Alicja Chomko i Martyna Garbowska z klasy 4TŻ Zespołu Szkół nr 1 w Zambrowie, które wcześniej wygrały eliminacje szkolne. [news:1676679] Uczennice "Czerwoniaka" przygotowały pierogi z ziemniakami, serem korycińskim i porem, mus z buraka kiszonego i
Uczennice "Czerwoniaka" z nagrodą specjalną Podlaskiej Akademii Kulinarnej [FOTO]
zambrow.org 3 tygodni temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Uczennice "Czerwoniaka" z nagrodą specjalną Podlaskiej Akademii Kulinarnej [FOTO]
Powiązane
Polecane
Przyczyna śmierci papieża Franciszka
4 godzin temu
Jaki chleb dla starszych ludzi?
23 godzin temu
Z czym mogą wiązać się zawroty głowy?
1 dzień temu
Co zrobić z igłami po insulinie?
1 dzień temu