Dania Alicji Chomko i Martyny Garbowskiej z ZS1 znalazły uznanie jury i dziewczęta otrzymały nagrodę specjalną ufundowaną przez Podlaską Akademię Kulinarną w Białymstoku. Finał VI edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą” miał miejsce w miniony piątek, 28 marca w odbył się w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku. Finał poprzedziły eliminacje szkolne w 14 placówkach na terenie województw podlaskiego. Tematem tegorocznych zmagań był ziemniak, miód i kiszonki, czyli specjały kuchni podlaskiej. Zadaniem uczniów było wykonanie przystawki w postaci pierogów i dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem wymienionych produktów lokalnych. Podczas finału uczestnicy przygotowali te same dania, co podczas etapu szkolnego. Na etapie wojewódzkim nasz powiat reprezentowały Alicja Chomko i Martyna Garbowska z klasy 4TŻ Zespołu Szkół nr 1 w Zambrowie, które wcześniej wygrały eliminacje szkolne. [news:1676679] Uczennice "Czerwoniaka" przygotowały pierogi z ziemniakami, serem korycińskim i porem, mus z buraka kiszonego i
Uczennice "Czerwoniaka" z nagrodą specjalną Podlaskiej Akademii Kulinarnej [FOTO]
zambrow.org 1 miesiąc temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Uczennice "Czerwoniaka" z nagrodą specjalną Podlaskiej Akademii Kulinarnej [FOTO]
Powiązane
Grecki street food
1 godzina temu
XIV Turniej Rycerski na zamku w Czersku
4 godzin temu
Twarze Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego
5 godzin temu
Gdzie umieścić czujnik czadu i gazu?
5 godzin temu
Ewa Wachowicz: Zielone szparagi w roli głównej
5 godzin temu
Polacy pokochali luksus i wyjątkowe doświadczenia
5 godzin temu
Polecane
Inhibitory SGLT-2 korzystne dla funkcji nerek
7 godzin temu
Zdrowo Poinformowani – wyrostek robaczkowy
9 godzin temu
Nieswoiste zapalenia jelit – skończmy ze wstydem
10 godzin temu