Okej, bądźmy zupełnie szczerzy: to warzywo nie znalazłoby się ani na podium popularności wśród Polaków, ani choćby na podium warzywnego konkursu piękności. Ale przecież nie wolno oceniać książki po okładce. O tym, iż pod niepozorną otoczką kalarepy znajduje się mnóstwo cennych wartości odżywczych, wie też Daria Ładocha. Dziennikarka poleca to warzywom wszystkim i twierdzi, iż Tajowie bardzo go nam zazdroszczą.
Wiosna to początek sezonu na młodą kalarepkę, z czego z całą pewnością nie omieszka skorzystać Daria Ładocha. Według gwiazdy to warzywo powinno znajdować się w naszym menu choćby codziennie. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Dwie rzeczy. Po pierwsze, kalarepa jest warzywem skrajnie niskokalorycznym, bo w 100 gramach produktu znajduje się jedynie 27 kcal. Po drugie, kalarepa zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego, wspierającego pracę jelit.
Daria Ładocha zachwyca się kalarepą – Pyszności; foto: Canva
Te dwie adekwatności kalarepy świadczą o tym, iż jest to warzywo wprost stworzone dla osób przebywających na dietach. Jedzona — najlepiej na surowo — kalarepa stanowi doskonałą przekąskę, składnik sałatek, czy choćby kanapkowy topping. Daria Ładocha znajduje dla niej jeszcze jedno zastosowanie.
„Kup kalarepę na straganie jeszcze dziś i przekonaj się jak działa, a przede wszystkim jaka jest pyszna. Tajowie byli zachwyceni jej smakiem. Często dodaje ją do curry, jest świetnym, chrupkim elementem. Polecam ją też do risotto” – czytamy cytowaną przez portal kuchnia.fakt.pl dziennikarkę.
I od razu pędzimy z małym sprostowaniem. Tajowie doskonale znają kalarepę i wykorzystują ją w swojej kuchni. Pewna para popularnych podróżników, prowadząca blog „Addicted 2 Travel”, przywiozła choćby z Tajlandii przepis na tamtejszą sałatkę — SOM TAM — z wykorzystaniem kalarepy. Oto on!
Tajska sałatka SOM TAM
Składniki:
- 1 średnia kalarepa
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- garść niesolonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki trzcinowego
- sok z jednej limonki
- chilli — według upodobań
Sposób przygotowania:
Daria Ładocha poleca jak najczęściej jeść kalarepę – Pyszności; foto: Canva
Kalarepę i marchew obierz, umyj i pokrój w słupki. Czosnek i chilli drobno posiekaj, a następnie zgnieć razem w moździerzu. Do tej mieszanki dodaj też orzeszki, sos rybny, cukier trzcinowy i sok z jednej limonki. Tak przygotowanym sosem zalej kalarepę i marchewkę. Smacznego!